Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δράση για κάποια διοργάνωση τον Σεπτέμβριο, μέσω του επόμενου Nations League, που συνδέεται με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026. Τα αρχικά δεδομένα και πού μπορεί να στοχεύσει η “γαλανόλευκη”.
Το πέρας των playoffs του Euro 2024 βρήκε την Εθνική Ελλάδα σε δυσάρεστη θέση, να προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή. Με τον Γκουστάβο Πογέτ κοντά στην πόρτα εξόδου και την απογοήτευση διάχυτη, η “γαλανόλευκη” οφείλει να προχωρήσει μπροστά, αρχής γενομένης με την προετοιμασία της για το Nations League 2024-2025.
Η κληρωτίδα την τοποθέτησε στον 2ο όμιλο της League B, μαζί με Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να αρχίζουν τον Σεπτέμβριο.
Με μία πρώτη ανάγνωση, η Μοίρα ευνόησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι αρκετά δυσάρεστη και σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 και τα έκτακτα και οριακά αξεπέραστα εμπόδια που εμφανίστηκαν.
Οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής
Η αλλαγή συστήματος διεξαγωγής του τουρνουά από φέτος δεν επιτρέπει… επανάπαυση. Οι τέσσερις θέσεις κάθε ομίλου έχουν μία συνέχεια, είτε για τον προβιβασμό είτε για τον υποβιβασμό.
Ο νικητής του ομίλου θα ανέβει απευθείας στη League A, ο δεύτερος θα δώσει διπλούς αγώνες με κάποια τρίτη ομάδα της League A, ο τρίτος θα δώσει διπλούς αγώνες με κάποια δεύτερη της League C για την παραμονή του και ο τέταρτος θα υποβιβαστεί απευθείας στη League C.
Η Αγγλία μοιάζει το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης στον όμιλο της Ελλάδας, όμως η Φινλανδία δεν τρομάζει και με δεδομένο ότι η χώρα μας επιβλήθηκε δύο φορές των Ιρλανδών στα προκριματικά του Euro 2024, γίνεται κατανοητό ότι προβάλλει ως φαβορί για τη 2η θέση, που θα οδηγήσει σε έναν αγώνα με κάποιον 3ο από τη League A, με στόχο τον δεύτερο σερί προβιβασμό.
Η διασύνδεση με το Παγκόσμιο Κύπελλο
Το Nations League από καταβολής του συνδέεται με τις δύο μεγάλες εθνικές διοργανώσεις που αφορούν ευρωπαϊκές ομάδες, το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Το επόμενο Nations League συνδέεται με το επόμενο Μουντιάλ, αλλά με ορισμένες καίριες διαφοροποιήσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό από το καλοκαίρι, τα προκριματικά του Μουντιάλ θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των δώδεκα προκριματικών ομίλων.
Οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση θα δώσουν playoffs μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League που δεν βρίσκονται μεταξύ των δώδεκα νικητών ή δεύτερων των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ.
Αυτές οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια και ύστερα από δύο μονούς αγώνες σε στιλ Final Four θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές που θα πάρουν και τα τελευταία εισιτήρια που δικαιούται η Ευρώπη.
Η Αγγλία εμποδίζει την Ελλάδα
Η ιδιότητα κλειδί στο σύστημα διεξαγωγής είναι το “νικητής ομίλου”. Αν η Ελλάδα καταφέρει να κερδίσει τον όμιλο, όπως έκανε και στο προηγούμενο Nations League, τότε έχει το δικαίωμα να ελπίζει, αν δεν καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες δύο θέσεις του προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Για να κερδίσει τον όμιλο του Nations League όμως θα πρέπει να υποτάξει την Αγγλία, με συνέπεια οι πιθανότητες όχι απλά να μην είναι με το μέρος της, αλλά ρεαλιστικά να είναι απαγορευτικές. Μάλιστα, ακόμα κι αναδειχθεί νικήτρια ομίλου μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό, αν υπάρχουν τέσσερις νικήτριες ομίλου χωρίς εισιτήριο για το Μουντιάλ ψηλότερα στο Nations League ranking.
Τι μπορεί να σώσει την Ελλάδα
Η δεύτερη ευκαιρία μοιάζει ξεγραμμένη για την Ελλάδα, τι γίνεται όμως με την πρώτη; Η εικόνα εδώ είναι λίγο πιο φωτεινή, όμως δεν είναι εντελώς οριστικοποιημένη. Η FIFA δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη διαδικασία των προκριματικών, πέραν του αριθμού των ομίλων και το πόσοι προκρίνονται.
Η παγκόσμια ομοσπονδία περιμένει τις εξελίξεις με τη Ρωσία για να δει αρχικά αν θα δεχθεί 54 ή 55 αιτήσεις συμμετοχής στα προκριματικά και κατόπιν θα ανακοινωθεί και η μέθοδος της κλήρωσης. Το πιθανότερο σενάριο είναι τα γκρουπ δυναμικότητας να προκύψουν με βάση το FIFA ranking, όμως υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το Nations Ranking, που περιλαμβάνει ορισμένες διαφοροποιήσεις.
Στο πιο πιθανό σενάριο, οι συμμετέχουσες εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε γκρουπ δυναμικότητας, πιθανότατα έξι, από όπου θα αντληθούν οι ομάδες των δώδεκα ομίλων.
Όλα δείχνουν ότι θα σχηματιστούν έξι όμιλοι των πέντε ομάδων και έξι των τεσσάρων, αν διατηρηθεί ο αποκλεισμός της Ρωσίας. Αυτομάτως, μειώνονται οι αντίπαλοι στο κυνήγι των πρώτων δύο θέσεων και δη για τις ομάδες που θα τοποθετηθούν σε όμιλο τεσσάρων ομάδων.
Με βάση το πιο πρόσφατο FIFA ranking, το οποίο χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό των γκρουπ δυναμικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, με ελάχιστα περιθώρια μεγάλης ανόδου ή πτώσης μέχρι την ημερομηνία κλήρωσης. Όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας και πιθανότατα θα διεκδικήσει με τις δύο πιο “ισχυρές” ομάδες μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν προς το Μουντιάλ.
Η μία, από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, μοιάζει απίθανο να μην είναι υπερδύναμη, όμως η άλλη, από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας, είναι πιθανό να είναι μία χώρα όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Ουαλία κ.ά., ήτοι εθνικές ομάδες που η “γαλανόλευκη” οφείλει να κοντράρει για να διεκδικήσει έστω τη 2η θέση και την πρόκριση στα playoffs.
Η ημερομηνία της κλήρωσης των προκριματικών του Μουντιάλ δεν έχει ανακοινωθεί, όπως και το τελικό σύστημα διεξαγωγής της κλήρωσης. Τα δεδομένα όμως δείχνουν ότι το πιο εύκολο μονοπάτι που οδηγεί κοντά (ή και απευθείας) στην Αμερική περνάει μέσα από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατόπιν μέσα από τα playoffs και όχι από το Nations League.