Με ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσικλέτα θα αγωνιστεί η Yamaha στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail το 2022.

Η Yamaha παρουσίασε το νέο της μοντέλο Trail το οποίο είναι ηλεκτρικό. Πρόκειται για το TY-E 2.0, μια εξέλιξη του TY-E το οποί παρουσιάστηκε πίσω στο 2018 ως πρωτότυπο. Με τη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα η Yamaha θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail 2022 με αναβάτη τον Κενίτσι Κουρογιάμα και εργοστασιακή υποστήριξη. Η πρώτη εμφάνιση της ηλεκτρικής Trail της Yamaha θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ θα έχουν την ευκαιρία όλοι να την απολαύσουν στο Σαλόνι Μοτοσικλέτας του Τόκιο.

Το TY-E 2.0 διαθέτει ένα πολύ πρωτοποριακό πλαίσιο μονοκόκ το οποίο είναι κατασκευασμένο από συνθετικό λάμινεϊτ για μείωση του βάρους και ιδανική ευελιξία. Το μυστικό εδώ είναι ότι το σύνολο ηλεκτροκινητήρα/μπαταρία βρίσκεται χαμηλά τοποθετημένο ανάμεσα στο πλαίσιο για την καλύτερη δυνατή ισορροπία. Η μπαταρία είναι ολοκαίνουρια, εξελιγμένη από την ίδια την Yamaha με χαμηλό βάρος, σχεδόν 20% μειωμένο σε σχέση με το πρώτο TY-E και με δυόμιση φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα. Η Yamaha αναφέρει πως θα είναι πιο διασκεδαστικό και ικανό από οποιοδήποτε μοντέλο Trial με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του συνόλου είναι ότι χρησιμοποιεί υδραυλικό συμπλέκτη και άξονα εξισορρόπησης ροπής (flywheel) τα οποία ελέγχονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο ο αναβάτης διατηρεί την εξαιρετική αίσθηση οδήγησης ενός κανονικού Trail απολαμβάνοντας παράλληλα εξαιρετικό επίπεδο ελέγχου και πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Το βάρος του TY-E 2.0 είναι λίγο πάνω από 70 κιλά.

Το σχέδιο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε το TY-E 2.0 έχει να κάνει αποκλειστικά με την απόφαση της Yamaha μέχρι το 2050 να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Το συγκεκριμένο κομμάτι του σχεδίου ονομάζεται Fun X EV και έχει να κάνει με ηλεκτρικά οχήματα ελεύθερου χρόνου τα οποία θα χαρίζουν στιγμές διασκέδασης στον αναβάτη και θα τον φέρνουν κοντά στη φύση.