ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ
07.06.2024 | 19:05

Ο Ολυμπιακός προχωράει στην απόκτηση του Ντάνι Γκαρθία και ενισχύει τον άξονα του. Πώς έχουν τα πράγματα στη μεσαία γραμμή των ερυθρόλευκων.

Ο Ολυμπιακός έχει βάλει μπροστά για τα καλά τον σχεδιασμό του για την επόμενη σεζόν. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την επόμενη σεζόν πρόκειται να είναι ο Ντάνι Γκαρθία. Ο 34χρονος μέσος έρχεται στη χώρα μας με εισήγηση του Ισπανού προπονητή, ως ελεύθερος από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ο Γκαρθία μπορεί να αγωνιστεί ως 6άρι, αλλά και ως 8άρι, ενώ ο μέσος χώρος δράσης του είναι ανάμεσα στις δύο περιοχές, δηλαδή ένας box to box ποδοσφαιριστής. Είναι εξαιρετικά ακριβής στις μεταβιβάσεις του, ενώ έχει ευχέρεια στο τάκλιν και γενικά στο δυνατό παιχνίδι.

Ο Μεντιλίμπαρ γνωρίζει καλά τον Γκαρθία, ξέρει πως πρόκειται για έναν ηγετικό παίκτη, που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες λύσεις, αλλά και να δώσει “ανάσες” στον άξονα. Μέχρι στιγμής, πώς διαμορφώνεται όμως η κατάσταση στην ερυθρόλευκη μεσαία γραμμή.

Οι παίκτες με συμβόλαιο
Ο Σαντιάγκο Έσε ήταν από τις πιο έξυπνες κινήσεις του Ολυμπιακού την περσινή μεταγραφική περίοδο. Τον απέκτησε για μόλις 4.000.000 ευρώ από την Ουρακάν, με την χρηματιστηριακή του αξία να έχει “σκαρφαλώσει” στα 10.000.000 ευρώ και να συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ο 22χρονος μέσος, που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2028 με τον Ολυμπιακό, ήταν από τους πολυτιμότερους στη μεσαία γραμμή των ερυθρόλευκων, ο xfactor στην κυκλοφορία και φυσικά ήταν εκείνος που έδωσε την ασίστ στο ιστορικό γκολ του Ελ Κααμπί. Εκτός μεταγραφικού “απροόπτου”, θα είναι στον κορμό της επόμενης σεζόν και θα παίρνει ανάσες από τον Γκαρθία, που έρχεται.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο τον Τσικίνιο από την Μπενφίκα για 500.000 ευρώ (έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι). Οι ερυθρόλευκοι επέμειναν στην μεταγραφή του και δικαιώθηκαν, εφόσον έκανε τη διαφορά, σε τριάδα με Έσε, Όρτα ή Ιμπόρα. Ο Πορτογάλος μέσος ξεκίνησε πρώτα ως 8άρι, ενώ σταδιακά μεταφέρθηκε πιο μπροστά πίσω από τον φορ.

Ο Όρτα και τα ερωτηματικά
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές στη μεσαία γραμμή που δεν έχουν συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Αρχικά, λήγει ο δανεισμός του Όρτα από την Μπράγκα. Οι ερυθρόλευκοι έχουν οψιόν αγοράς, ύψους 6.000.000 ευρώ και έχουν εκκινήσει ήδη τις κινήσεις για να τον κάνουν δικό τους.

Ο Ολυμπιακός και ο Μεντιλίμπαρ τον θέλουν διακαώς στην επόμενη… μέρα, καθώς ο Πορτογάλος μέσος ήταν καθοριστικός στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν, που κατέληξε στην πρώτη ευρωπαϊκή κούπα.

Αβέβαιο είναι το μέλλον του Βιθέντε Ιμπόρα. Ο 36χρονος “μεταμορφώθηκε” στα χέρια του Μεντιλίμπαρ, ωστόσο το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει. Πολύ δυνατό το ενδεχόμενο της μετακόμισής του στη Λεβάντε, με την οποία προγραμματίζονται συναντήσεις. Άλλωστε, δημόσια είχε προαναγγείλει μία τέτοια επιστροφή.

Όλα ανοιχτά και με την υπόθεση του Αλεξανδρόπουλου. Ο Μεντιλίμπαρ θέλει ελληνικό στοιχείο στον Ολυμπιακό, ωστόσο ο 22χρονος μέσος δεν φάνηκε να έχει τόσο ενεργό ρόλο στα πλάνα του Ισπανού προπονητή. Στα 4.000.000 ευρώ ανέρχεται η ρήτρα αγοράς του από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Λήγει επίσης το συμβόλαιο του Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι εξαιρετικά αβέβαιο να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Οι μεταγραφές, ο Χόλσγκροουβ και η Κ19
Ο Ολυμπιακός έχει στη μεταγραφική του λίστα και τον Ούρος Ράτσιτς από την Σασουόλο. Οι ερυθρόλευκοι αναμένεται να ψάξουν περαιτέρω ενίσχυση στη μεσαία γραμμή (πέρα του Ντάνι Γκαρθία), με τον αριθμό μεταγραφών που θα γίνουν να εξαρτάται άμεσα από τις αποχωρήσεις.

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως την περασμένη θερινή μεταγραφική περίοδο, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον 24χρονο αμυντικό μέσο, Τζόρνταν Χόλσκγροουβ, τον οποίο άφησε δανεικό στην Εστορίλ. Φυσικά, θα περάσει από το μικροσκόπιο του Μεντιλίμπαρ μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να αποφασιστεί το μέλλον του. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την περίπτωση του Αγκιμπού, ο οποίος βέβαια έχει τη θέση 10.

Λογικά, ο Ισπανός προπονητής θα τσεκάρει και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από την Κ19, ώστε να εκτιμήσει αν είναι έτοιμοι για το βήμα παραπάνω. Στη μεσαία γραμμή της Κ19 αγωνίζονται παίκτες όπως είναι ο Μπακούλας, ο Μουζακίτης και ο Παπακανέλλος.