ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ
13.05.2023 | 23:51

Ο Κώστας Φορτούνης στέφεται ο κορυφαίος σε ασίστ στη Stoiximan Super League και μπορεί να είναι εκ των πυλώνων στον Ολυμπιακό της νέας περιόδου.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ την Κυριακή (14/5, 20:00, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) για την τελευταία αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Οι ερυθρόλευκοι έχουν αποκλειστικό στόχο την 3η θέση του πρωταθλήματος, ώστε να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που έχουν για είσοδο στα προκριματικά του Europa League (ακόμη και playoffs).

Ωστόσο, υπάρχουν “μάχες” και σε ατομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, εκτός απροόπτου ο Σεντρίκ Μπακαμπού με 18 γκολ θα στεφθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος μπροστά από τον Λιβάι Γκαρσία που έχει 14 τέρματα. Την τελευταία αγωνιστική θα κριθεί ακόμη μία πρωτιά, αυτή του κορυφαίου assistman.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις δέκα κορυφαίους σε ασίστ στο πρωτάθλημα.

Οι κορυφαίοι σε ασίστ στο πρωτάθλημα

Ο Φορτούνης είναι λοιπόν στην κορυφή της λίστας με δέκα ασίστ και λογικά θα αναδειχθεί ο κορυφαίος της χρονιάς. Ο Κάλιντ Νάρεϊ ακολουθεί με εννέα, αλλά δεν θα αγωνιστεί κόντρα στους ερυθρόλευκους την Κυριακή. Στην τρίτη θέση έρχεται ο Ντάνιελ Μαντσίνι με οκτώ και είναι ο μόνος που μπορεί να απειλήσει τον 30χρονο Τρικαλινό μεσοεπιθετικό.

Ο Φορτούνης είναι από τους κορυφαίους του Ολυμπιακού, ειδικά στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν. Είναι ο βασικός δημιουργός των ερυθρόλευκων και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Τελευταία μεγάλη επίδοση του 30χρονου σε ασίστ ήταν τη σεζόν 2020/21 όταν “σέρβιρε” 11 γκολ. Έχει ακόμη ένα παιχνίδι να φτάσει ή να ξεπεράσει αυτό το νούμερο.

Στο top 3 των δημιουργών του πρωταθλήματος
Ο Φορτούνης δεν είναι απλά top για την ομάδα του, αλλά και για ολόκληρο το πρωτάθλημα. Στον πίνακα με στοιχεία της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τους κορυφαίους σε key passes, δηλαδή πάσες που φτιάχνουν ευκαιρία, ανά 90λεπτό.

Οι κορυφαίοι σε key passes ανά 90′

Ο Φορτούνης είναι στην τρίτη θέση με 2.3 key passes ανά 90λεπτο. Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας βρίσκεται ο Νορντίν Άμραμπατ με 3.4, ενώ δεύτερος έρχεται ο Χάμες Ροντρίγκες (2.54), ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό.

Εάν αφαιρέσουμε τον παράγοντα των στατικών φάσεων, ο Φορτούνης είναι πάλι ψηλά. Ο μεσοεπιθετικός των ερυθρόλευκων έχει 1.64 key passes ανά 90λεπτο σε open play και μπροστά του βρίσκονται μόνο οι Άμραμπατ (2.67), Ζίβκοβιτς (2), ενώ έχει την ίδια επίδοση με τον Παλάσιος (1.64).

Παίκτης – πυλώνας για τη νέα σεζόν
Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή, ο οποίος θα αποφασίσει για το παίκτες που είναι αυτή την στιγμή στο ρόστερ, ενώ σε συνεργασία με τους ανθρώπους των ερυθρόλευκων θα επιλέξει ποιοι ποδοσφαιριστές θα ενισχύσουν την ομάδα.

Ένας παίκτης πυλώνας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι ο Κώστας Φορτούνης. Μπορεί δηλαδή να είναι από τους ποδοσφαιριστές που ο νέος προπονητής θα στηριχθεί πάνω του, ώστε ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο.

Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός φέτος ήταν από τους πιο κομβικούς, έδειξε πως έχει επιστρέψει για τα καλά μετά τον δεύτερο τραυματισμό και την επανενεργοποίηση του, όπως και γιατί έλειψε τόσο πολύ δημιουργικά από τους Πειραιώτες.