Ποιος θα πάρει προβάδισμα τίτλου με 2-1; Ανάλυση και προγνωστικά για τον 3ο αιώνιο τελικό.
Μετά από ογδόντα αγωνιστικά λεπτά στους τελικούς μπορούμε να αποφανθούμε ότι το «αιώνιο» ντέρμπι επέστρεψε για τα καλά και όλοι εμείς θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά, όσο δύσκολο και εάν φαντάζει αυτό για έναν λαό που αντιμετωπίζει τα σπορ με φανατισμό που θυμίζει θρησκευτικό εξτρεμισμό.
Αγωνιστικά οι δύο ομάδες έχουν πολλά προβλήματα αλλά δίνουν τα πάντα για τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός κουβαλάει ακόμα την επίδραση του Κάουνας στο μυαλό του, κατάσταση που έχει επηρεάσει σημαντικά τις ισορροπίες στο παιχνίδι του πάντα σε συνδυασμό με το γεγονός της μερικής διαφοροποίησης στο rotation, ως αποτέλεσμα της επιλογής να μείνει ο Κάνααν εκτός Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει διαφορετικού είδους «ανηφόρα», ξεκινώντας από άλλη αφετηρία. Παίζει με ξένο λιγότερο, έχοντας –λόγω λανθασμένων χειρισμών- εκτός δύο παίχτες (Τόμας, Ουόλτερς) που θα άλλαζαν τελείως τη δυναμική του αυτήν τη στιγμή. Τα όπλα που έχει στη διάθεση του είναι πολύ λιγότερα και η ποιότητα του σε όρους ταλέντου αλλά και ομαδικής λειτουργίας υπολείπεται του αντιπάλου. Όμως έχει μεγάλη διάθεση, θέληση και σωστό αμυντικό πλάνο για να παλέψει και να διεκδικήσει τις πιθανότητες που του αναλογούν.
Ο δεύτερος τελικός ήταν ένα ντέρμπι από τα παλιά, δικαιώνοντας την πρόγνωση που μιλούσε για ένα μεγάλο ματς. Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά διαβάζοντας σωστά τα πάντα στην επίθεση του ενώ οι ερυθρόλευκοι απάντησαν όταν προσαρμόστηκαν στις αμυντικές επιλογές των γηπεδούχων και επέστρεψαν με ηγέτη τον Ουόκαπ. Οι απώλειες του Ολυμπιακού στην επανάληψη πλήγωσαν τους φιλοξενούμενους αλλά παράλληλα πιστοποίησαν το βάθος και τη συνοχή αυτού του συνόλου, που όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά μπήκε στο τελευταίο λεπτό έχοντας το προβάδισμα. Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν ο καλύτερος παίχτης του γηπέδου και το playmaking του κράτησε όρθιο ένα σύνολο που έπαιζε χωρίς τους βασικούς δημιουργούς του.
Οι πράσινοι άξιζαν την νίκη με γνώμονα αυτό που κατέθεσαν στο παρκέ. Πήραν το μεγάλο σουτ από τον Πονίτκα, ενέργεια -και πάλι- από τους Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Αγραβάνη που μετατρέπονται σε «κλειδιά» από τον πάγκο ενώ σούταραν με 40% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Πρωτίστως κέρδισαν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να παίξουν με τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες τη ζαριά τους στους τελικούς.
Η ουσία είναι ότι το «αιώνιο» ντέρμπι είναι και πάλι εδώ. Ο Ολυμπιακός διατηρεί το πλεονέκτημα όντας η πιο ποιοτική ομάδα (καμία αμφιβολία για αυτό) όμως πλέον κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά σχετικά με την έκβαση της σειράς.
Το τέμπο ως βασικός ρυθμιστικός παράγοντας στον τρίτο τελικό
Ο κόουτς Σερέλης έχει παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό διαβασμένο και έτοιμο να παλέψει τη σειρά, οδηγώντας τη μάχη στο δικό του «γήπεδο» αγωνιστικά. Το «τριφύλλι» όπως έχουμε επισημάνει δεν έχει τα όπλα και την παραγωγική δυναμική για να ακολουθήσει τους ερυθρόλευκους σε μια αναμέτρηση όπου το σκορ θα σπάσει το όριο των 78-80 πόντων. Οι παίχτες που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις στην επίθεση είναι συγκεκριμένοι και το επιτελείο της ομάδας προσπαθεί, όσο αυτό είναι δυνατό, να τους εξοικονομήσει ανάσες. Οι πράσινοι λοιπόν για ευνόητους λόγους αποφεύγουν να ανοίξουν τον ρυθμό, στοχεύοντας να «βαλτώσουν» τον αντίπαλο σε μια μάχη μετρημένων κατοχών.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για το σύνολο του κόουτς Μπαρτζώκα να καταφέρει να αυξήσει αυτόν ακριβώς τον αριθμό των κατοχών, ανεβάζοντας προοδευτικά το τέμπο του παιχνιδιού. Η αμυντική προσέγγιση των πρασίνων έχει αλλάξει τους χρόνους στην επίθεση μισού γηπέδου των ερυθρολεύκων, πλήττοντας την αποτελεσματικότητα τους στην περιφερειακή εκτέλεση. Και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμού του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση. Το περιφερειακό σουτ είναι ένα «εργαλείο» για να ανεβάσεις το τέμπο και ο Ολυμπιακός αναμφίβολα το χρειάζεται στην προσπάθεια του αυτή.
Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα θα δώσει ένα επιπλέον όπλο στον Γιώργο Μπαρτζώκα ώστε να χτυπήσει τον αντίπαλο σε καταστάσεις δύο εναντίον δύο. Είδαμε όλοι πόσο έλλειψε αυτή η δυνατότητα από τους ερυθρόλευκους στο δεύτερο ματς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να επενδύσει στις Pick & Roll δράσεις με τον διεθνή πόιντ γκαρντ ως κυρίως χειριστή, χτυπώντας μια άμυνα αδύναμη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι γηπεδούχοι θα ακουμπήσουν στην προσωπικότητα των βετεράνων Σλούκα-Παπανικολάου για να διαχειριστούν την πίεση που τώρα βρίσκεται στην πλευρά τους. Σαφέστατα σημαντική παράμετρος θα είναι η κατάσταση του Σάσα Βεζένκοφ. Σημειώστε ότι οι φόργουορντ των ερυθρολεύκων αποτελούν τους βασικούς finishers στο παιχνίδι του Ολυμπιακού μακριά από τη μπάλα, το οποίο θα αποτελέσει και πάλι πυλώνα στην παραγωγική διαδικασία των Πειραιωτών.
Bet Builder με Kostas Sloukas Εύστοχα Τρίποντα 2+ και Paris Lee Πόντοι 11+ σε απόδοση 3.79 στη Stoiximan
Από την άλλη πλευρά ο Ματέους Πονίτκα οφείλει να αναμειχθεί περισσότερο στην επίθεση των φιλοξενούμενων ως δημιουργός, αρκεί να διατηρήσει χαμηλά τον αριθμό λαθών του. Οι post up-καταστάσεις για τον Πολωνό, με τον Γκουντάιτις σε θέση μιας πάσας χαμηλή ή τον Παπαγιάννη στο High Post (δυσκολεύεται να αξιοποιήσει mismatches στην πίσω γραμμή για πολλούς λόγους, πρέπει να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση ανοίγοντας χώρους στη ρακέτα), μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή δημιουργίας για το «τριφύλλι», αποσυμπιέζοντας τους Λι και Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός οφείλει να βγει μπροστά σε αυτό το ματς για τον Παναθηναϊκό. Χωρίς τα «βέλη» του από την περίμετρο η παραγωγική δυναμική των πρασίνων, σε μια τέτοια έδρα, θα είναι μικρή.
Το συναίσθημα της αγωνίας και της προσμονής επέστρεψε στη σειρά των τελικών η οποία μοιάζει πλέον να παίρνει μια σαφώς πιο αμφίρροπη τροπή. Ο Ολυμπιακός παραμένει ξεκάθαρο φαβορί και ως τέτοιο θα μπει στο τρίτο ματς, στοχεύοντας να επιβληθεί με την επιθετικότητα και το ποιοτικό του βάθος. Ίσως αυτό το συναισθηματικό στάτους των ερυθρολεύκων να αποτελέσει και το κρυφό όπλο του Παναθηναϊκού στη «ζαριά» της Κυριακής.
Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -6.5 και Πόντοι Under 154.5 σε απόδοση 2.59 στη Stoiximan
Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.
Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog