O Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της 5ης στροφής στην Basket League και στέκεται στο σπάνιο triple double ενός σέντερ (με ασίστ και όχι με τάπες) και στην μεγαλύτερη παραγωγικότητα που παρουσιάζει το εφετινό πρωτάθλημα.
Δεν συναντάς συχνά ψηλό με τόσο μεγάλη ευστροφίαΜε μόνιμο σημείο αναφοράς την άμυνα, θα έρθει και η νίκη της επίθεσης!«Φουλ» της διάκρισης με ελκυστικό μπάσκετΉταν να μην πάρει μπρος…Όταν ο coach χαμηλώνει τους τόνους, κάτι ξέρει!Συμπληρώσαμε κάτι λιγότερο από το 1/5 της κανονικής περιόδου (με το νέο σύστημα υπάρχει και 3ος γύρος με έξτρα πέντε παιχνίδια για κάθε ομάδα και στο σύνολο 27), οπότε έχουμε στην διάθεση μας ένα πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να διαπιστώσουμε ότι στους συνολικά 30 αγώνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σημειώνονται κατά μ.ο. 7,8 περισσότεροι πόντοι από τους αντίστοιχους περυσινούς.
Ως γεγονότα της αγωνιστικής, λογίζονται η πρώτη νίκη του Άρη επί του Κολοσσού μετά από 5 χρόνια και συνολικά 9 διαδοχικές ήττες (η τελευταία νίκη καταγράφηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2018), αλλά και η σπουδαία ατομική επίδοση του 31χρονου Γάλλου διεθνούς σέντερ που υπέγραψε το εφετινό 2/2 του Ολυμπιακού στην Θεσσαλονίκη.
Ας τα πάρουμε όλα, όμως, από μία σειρά, αρχίζοντας από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (5-0), που είχε το πιο εύκολο έργο και διατηρήθηκε αήττητος στην κορυφή της βαθμολογίας.
Με την τελική διαφορά στο +52 (112-60), το παιχνίδι δεν αντέχει σε σχολιασμό και κριτική. Αν μπορούμε να πάρουμε κάποια πράγματα για το… σπίτι, αυτά έχουν να κάνουν με την ξεκάθαρη επιθυμία του Εργκίν Αταμάν να ρίξει άμεσα τον Κέντρικ Ναν (έρχεται σήμερα στην Αθήνα) στα βαθιά, αλλά και με το ενεργητικό απόγευμα παικτών που είχαν ανάγκη να νιώσουν χρήσιμοι και να αισθανθούν αυτοπεποίθηση. Βάλτε και το 57,6% στα τρίποντα με 19/33 και τα έχετε όλα!
Ο λόγος για τον Δημήτρη Μωραϊτη (16π. & 5ασ. με 5/5 τριπ. σε 22’) και τον Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι (13π. & 9ρ. με 6/9 σουτ σε 20’), που το συνέχισαν από ‘κει που το είχαν αφήσει στην Βαρκελώνη και τον Χουάντσο Ερναγκόμεθ (13π. & 11ρ., 2ας., 2κλ. & 1κοψ. με 5/13 σουτ σε 24’), που χρειαζόταν χρόνο στο παρκέ για να «θυμηθεί» ότι απέχει παρασάγγες από την εικόνα του παίκτη που έχει μ.ο. 1 πόντο και 3,5 ριμπάουντ στα τέσσερα τελευταία ματς της Euroleague.
Το ότι πέρασε μία ολόκληρη εβδομάδα μέχρι ο Απόλλων Πάτρας (1-4) να βρει προπονητή και μέχρι να καταλήξει στον Κώστα Δελέγκο (“rookie” στην Α1 Κατηγορία), εισέπραξε αρκετές αρνήσεις από καταξιωμένους τεχνικούς, προκαλεί αρκετά ερωτηματικά. Όπως και το timing της αποχώρησης του Νίκου Βετούλα, που όταν αναλαμβάνει να στήσει μία ομάδα και ειδικότερα αυτή στην οποία ανδρώθηκε σαν παίκτης και σαν coach, δύσκολα την εγκαταλείπει στον πρώτο μήνα…
Δεν συναντάς συχνά ψηλό με τόσο μεγάλη ευστροφίαΣτο κλειστό της Πυλαίας, η εξαιρετική εμφάνιση του Μουστάφα Φαλ (10π., 10ρ. & 11ασ. με 4/4 σουτ σε 36′) επισκίασε την επιστροφή του Ολυμπιακού (4-1) στις νίκες (77-63), σε ένα ματς που ο Παριζιάνος ψηλός πήρε ασυνήθιστα μεγάλο χρόνο συμμετοχής, λόγω της απουσίας του Μιλουτίνοφ.
Παρά την μεγάλη ατυχία με τον ΜακΝις (στην πρώτη φάση του αγώνα χτύπησε στο γόνατο κι αποχώρησε), οι γηπεδούχοι απείλησαν δύο φορές τους Πειραιώτες (Γουίλιαμς-Γκος 16π., Μπραζντέικις 14π.), στο 12ο λεπτό (όταν με ένα σερί 10-0 πέρασαν μπροστά με 19-17) και στο 22′ (όταν πλησίασαν σε 34-37), αλλά και τις δύο φορές η αντεπίθεση των πρωταθλητών είχε αφετηρία την δημιουργία του “Μους”, του οποίου η απόδοση απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο επιδραστική είναι για την ομάδα.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής (μέχρι την ηλικία των 17 ετών), κατέγραψε ένα σπάνιο για τα δεδομένα των τόσων ψηλών παικτών (έχει ύψος 2,18) ατομικό ρεκόρ, με διψήφιο αριθμό ασίστ. Σύμφωνα με όλους όσοι συνεργάζονται μαζί του και τον συναναστρέφονται, το πρώτο ερυθρόλευκο» triple double μετά από 29 χρόνια, οφείλεται εν πολλοίς στην μεγάλη ευστροφία που τον διακρίνει (όχι μόνο μέσα στο παρκέ) και το πολύ ανταγωνιστικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει.
Αν και το post up παιχνίδι δεν βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Μπαρτζώκα, ο Φαλ τυγχάνει τις απόλυτης εμπιστοσύνης των συμπαικτών του, οι οποίοι επιλέγουν να ακουμπούν την μπάλα στα τεράστια χέρια του, για να κινηθούν χωρίς αυτήν και να «τρέξουν» το εκάστοτε play. Όταν ο αντίπαλος δεν τον πιέζει και δεν τον παίζει με “deny”, ο Γάλλος ψηλός παίρνει επί το πλείστον τις σωστές αποφάσεις και απ’ αυτόν (και αντίστοιχα τον Μιλουτίνοφ) εξαρτάται συνήθως ο υψηλός βαθμός δημιουργίας που παρουσιάζει η ομάδα του.
Πιο «ευεργετημένος» τις πάσες του Φαλ αναδείχτηκε ο Κώστας Παπανικολάου (17π., 6ρ., 3ασ. & 2κλ. mε 7/9 σουτ), ο οποίος πάντως ανταπέδωσε την «γενναιοδωρία» του με μία απίστευτη τυφλή πάσα για alley oop κάρφωμα, που ήταν η φάση του αγώνα.
Ο «δικέφαλος του Βορρά» στάθηκε για 2η σερί αγωνιστική πολύ άτυχος, από την άποψη ότι αν μπορούσε να φθείρει την ήδη λειψή frontline του Ολυμπιακού, θα μπορούσε να το κάνει μόνο με καλή απόδοση του βασικού του σέντερ, που μόλις είχε αποθεραπευτεί.
Ο ΜακΝις, όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ παράγοντα της αναμέτρησης (υπέστη οστικό οίδημα στο δεξί γόνατο και θα μείνει εκτός για 6-8 εβδομάδες) κι έτσι ο Φώτης Τακιανός μπορεί να «επενδύσει» στις καλές αντιδράσεις που είχε κατά διαστήματα η άμυνά των παικτών αλλά και στην σπουδαία εμφάνιση του Λαουρίνας Μπελιάουσκας (20π., 4ρ. & 2ασ. με 8/13 σουτ).
Με μόνιμο σημείο αναφοράς την άμυνα, θα έρθει και η νίκη της επίθεσης!Στην Ρόδο, ο Άρης (4-1) πήγε με την δοκιμασμένη και πετυχημένη «συνταγή» της σκληράδας πίσω κι έφυγε νικητής (88-78) σκοράροντας για πρώτη φορά φέτος πάνω από 80 πόντους!
Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι η κορυφαία επιθετική του επίδοση σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταγράφηκε χωρίς τον φυσικό του ηγέτη, πρώτο σκόρερ και δημιουργό του, Βασίλη Τολιόπουλο (μ.ο. 17,0π. & 3,7ασ.), ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις στον προσαγωγό.
Η μεγάλη διαφορά στην 4η διαδοχική νίκη των «κιτρινόμαυρων» στο πρωτάθλημα, όμως, έγινε από τους πόντους πήραν μέσα στο «ζωγραφιστό» (54-32), όπου ήταν κυριαρχική η παρουσία του Κρις Μπένκστον (21π. & 6ρ. με 8/10 σουτ σε 26’)! Ο 24χρονος νεοαποκτηθείς Αμερικανός ψηλός που ήρθε από τον πάγκο στο 5ο λεπτό, ήταν ο πυλώνας πάνω από τον οποίο άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση της ομάδας του, επιβάλλοντας τον δικό του «νόμο» μέσα στις δύο ρακέτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 16’24” (27-40), ο πρώην παίκτης της Χάποελ Μπεερ Σεβά είχε πετύχει τους μισούς των φιλοξενουμένων και φυσικά έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση της διαφοράς μέχρι το -17 (28-45 στο 18’).
Συμπερασματικά, ο Γιάννης Καστρίτης απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι μετρ της προετοιμασίας δύσκολων αποστολών και ότι ξέρει να παίρνει από τους παίκτες του το ανώτατο των δυνατοτήτων τους.
Το δίδυμο Μποχωρίδη (11π., 6ρ. & 7ασ.) και Κατσίβελη (7π., 3ασ. & 2κλ.) στα guard είχε μεγάλη αμυντική συνεισφορά, καλύπτοντας και με το παραπάνω το κενό του «Τολιό», ο Γκάλινατ (19π. & 3ρ. με 7/10 σουτ σε 22’) έκανε το πιο μεστό του παιχνίδι με την φανέλα του «αυτοκράτορα», ενώ ο Χάρελ (10π., 6ρ., 2ασ., 3κλ. & 1κοψ.) δείχνει ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι πατάει καλύτερα και καλύπτει ολοένα και πιο επιδραστικά το κομμάτι των μικρών λεπτομερειών, που τόσο πολύ μετράνε στο μπάσκετ.
Ο Κολοσσός (2-3) ήταν φανερά ανέτοιμος να «ματσάρει» την ενέργεια και το γνωστό τοις πάσι “physical game” του Άρη και όταν «ξύπνησε», είχε πολύ μεγάλη απόσταση να καλύψει και συνάμα ήταν αγωνιστικά μπερδεμένος και αρκετά μονοδιάστατος για να το πετύχει.
Παρ’ αυτά, ο άρτι αφιχθείς Άντριου Γκάουντλοκ (22π. & 2ασ. με 8/12 σουτ σε 20’), που μπήκε στο παρκέ χωρίς να έχει συμπληρώσει 48 ώρες στο νησί, του έδωσε μεγάλη ώθηση και τον βοήθησε να πλησιάσει μέχρι και τους 4 πόντους (60-64 στο 31’), αλλά χωρίς δημιουργία (μόλις 7 ασίστ) και ξεκάθαρη στόχευση στην επίθεση αλλά και διάθεση στην άμυνα, οι Ροδίτες ήταν λογικό κάποια στιγμή να μείνουν από δυνάμεις.
Δίπλα στον Περάντες, ο 34χρονος μπαρουτοκαπνισμένος Αμερικανός σκόρερ με θητεία στο NBA (Λέικερς και Ρόκετς) και την Euroleague (σε Φενέρ, Μακάμπι και Αρμάνι), είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσει την παραγωγικότητα της ομάδας του Κούρο Σεγκούρα, ο οποίος τα είχε με τα διαφορετικά κριτήρια των διαιτητών στο αμυντικό παιχνίδι των δύο αντιπάλων.
«Φουλ» της διάκρισης με ελκυστικό μπάσκετΟ πρώτος αγωνιστικός μήνας της σεζόν βρήκε τον Προμηθέα (4-1) να «τρέχει» το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του στα μεγάλα σαλόνια της Ελλάδας και της Ευρώπης και τα στατιστικά πεπραγμένα του να τον κατατάσσουν στην κορυφή των περισσοτέρων ατομικών και ομαδικών κατηγοριών.
Αν υποθέσουμε ότι η τελευταία αναμέτρηση απέναντι στο Λαύριο (3-2) των ηχηρών νικών (επί της ΑΕΚ εκτός και επί του Κολοσσού και του ΠΑΟΚ εντός), ήταν θεωρητικά ένα ματς που απαιτούσε προσοχή κι ενδεχομένως να έκρυβε κινδύνους, το τελικό 100-73, δείχνει ξεκάθαρα το εύρος της επικράτησης των Πατρινών.
Με τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου να σκοράρουν 63 πόντους στα πρώτα 20 λεπτά (ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας), να έχουν 14 τελικές έναντι μόλις 2 λαθών και 57,1% στα τρίποντα, η σεμνή τελετή τελείωσε νωρίς (η διαφορά έφτασε ακόμη και στο +32), με τους Χέιλ (24π.) και Κάουαν τζούνιορ (22π.) να συνεισφέρουν μαζί 46 πόντους, 10 ριμπάουντ και 9 ασίστ με 9/11 τρίποντα!
Μετά από 7 αγώνες σε Basket League και BCL, ο Προμηθέας ισοφάρισε τον απολογισμό στην Α1 Κατηγορία (4/5) μετά την 5η αγωνιστική, ενώ μαζί με την Ευρώπη έχει το καλύτερο ρεκόρ (6/7). Σε ατομικό επίπεδο, ο Χάντερ Χέιλ είναι πρώτος στο σκοράρισμα (μ.ο. 20,4π.) και την αξιολόγηση (2ος είναι ο Ετσενίκε και 5ος ο Κάουαν τζούνιορ) του πρωταθλήματος, ο Κρις Κόφι είναι πρώτος ριμπάουντερ (μ.ο. 9,2) και ο Χαϊμέ Ετσενίκε είναι πρώτος κόφτης (μ.ο. 2,0).
Σε ομαδικό επίπεδο, ο Προμηθέας έχει την καλύτερη επίθεση (μ.ο. 92,8π.), είναι πρώτος στην αξιολόγηση (μ.ο. 113), στις τάπες (μ.ο. 4,6) και υποπίπτει στα λιγότερα λάθη (μ.ο. 9,4), ενώ είναι 2ος στην ευστοχία στα τρίποντα (42,6%).
Οι Λαυριώτες (Καστανιέδα 15π., 3ας. & 2κλ.), που δεν μπήκαν ποτέ στις απαιτήσεις του αγώνα και πληγώθηκαν από τον τραυματισμό του Χέλεμς (11π., & 4ρ. με 3/4 τριπ.) στο 34ο λεπτό, είναι υποχρεωμένοι να ξεχάσουν το πρώτο εφετινό τους ταξίδι στην Πάτρα.
Ο Κώστας Μέξας έχει μπροστά του μία δύσκολη εβδομάδα, για να καλύψει το κενό εκ των έσω το κενό του 24χρονου Αμερικανού power forward, να εστιάσει στην στην αμυντική βελτίωση της ομάδας του (2η χειρότερη άμυνα με μ.ο. 91,2π., ενώ εκτός έδρας δέχεται κατά μ.ο. 101,3π.) και να επικεντρωθεί στο πολύ σημαντικό παιχνίδι που ακολουθεί εντός έδρας, με το Μαρούσι και τον προπονητή που αντικατέστησε στο Λαύριο (Λιμνιάτης).
Ήταν να μην πάρει μπρος…Στο κλειστό του Αγίου Θωμά, πήραμε μία γεύση από τον τρόπο που ο Βασίλης Σπανούλης θέλει να η ομάδα του να παίζει και κατά διαστήματα, θυμηθήκαμε την ταχύτητα στην μετακίνηση της μπάλας και την δημιουργία που είχε πέρυσι το Περιστέρι (2-3).
Μέχρι να φτάσουμε, όμως, στο άκρως κυριαρχικό 2ο μέρος στην διάρκεια του οποίου οι «κυανοκίτρινοι» είχαν το καλύτερο αμυντικό διάστημα της σεζόν, οι φιλοξενούμενοι χρειάστηκαν κάποιες προσαρμογές απέναντι στον υψηλό ρυθμό στον οποίο τους οδηγήσαν οι γηπεδούχοι, που στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου ξέφυγαν με +5 (31-26) και στην ανάπαυλα είχαν σκοράρει 52 πόντους!
Το ψηλό σχήμα χωρίς το βαρύ κορμί (Τόμπσον) και με τους Ντάνγκουμπιτς, Χουγκάζ και Ρένφρο (και οι τρεις μαζί είχαν 27π. & 13ρ.) να κλείνουν διαδρόμους κι οπτικό πεδίο και να «καθαρίζουν» τα ριμπάουντ, βοήθησε τους «πρίγκηπες της δυτικής όχθης» να «σφίξουν» την άμυνά τους και κατ’ επέκταση να απελευθερωθούν επιθετικά (Χαντς 23π., 2ρ., 2ας. & 2κλ. με 4/5 τριπ.), εκτοξεύοντας την διαφορά μέχρι και το -31 (66-97 στο 34’).
Το τελικό 74-103 απέναντι στο Μαρούσι (1-4) ήταν μόλις ένα μικρό δείγμα από την εικόνα που έχει οραματιστεί ο “Kill Bill” (τιμήθηκε για την προσφορά του στην πρώτη ομάδα που έπαιξε στην Α1) για το εφετινό Περιστέρι των σαρωτικών αλλαγών, που χρειάζεται ηρεμία και εμπιστοσύνη αρκετό χρόνο στην προπόνηση, για να αρχίσει να βγάζει συνέπεια και στο αποτέλεσμα.
Απόντος του πρώτου σκόρερ τους (Μπρίσκοου με μ.ο. 16,7π.), οι γηπεδούχοι θα ήταν δύσκολο να αντέξουν περισσότερο από 24-25 λεπτά, ειδικότερα από την στιγμή που αποχώρησε και ο Πένο (στα πρώτα 19” με πρόβλημα στον ώμο και μαζί με τον Μπρίσκοου είναι αμφίβολοι για το Λαύριο) και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις χαμηλές αμυντικές δυνατότητες που έχουν οι περισσότεροι παίκτες του ρόστερ.
Η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη (Χιλ 18π., 4ρ. & 3ας., Ραντούλιτσα 18π., 3ρ. & 2ασ. με 5/7 σουτ) «πληγώθηκε» από τα 22 λάθη της που οδήγησαν σε 32 πόντους και όπως δήλωσε ο ίδιος, χρειάζεται μία επιθετικογενή φιλοσοφία στην άμυνα και ενδεχομένως και κάποια ενίσχυση (προσθέτουμε εμείς), ώστε να αντικρίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την μάχη της παραμονής.
Όταν ο coach χαμηλώνει τους τόνους, κάτι ξέρει!Στα Άνω Λιόσια, η 2η συνεχόμενη εφετινή «κατοστάρα» (103-88) της ΑΕΚ (2-3) αποτελεί αν μη τι άλλο σοβαρή ένδειξη για τις επιθετικές δυνατότητες και τον υψηλό ρυθμό στον οποίο αγωνίζεται η ομάδα του Γιόαν Πλάθα.
Σε ένα ματς, όμως, που ουσιαστικά τελείωσε από τα μέσα της 2ης περιόδου (με ένα σερί 18-2 των γηπεδούχων που πήγαν την διαφορά στο +21) και την τιμητική τους είχαν μόνο οι εκατέρωθεν επιθέσεις, κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ σωστά ο Καταλανός τεχνικός δεν στάθηκε καθόλου στα ποσοστά ευστοχίας των παικτών του (Ράντλ 20π. & 2ρ. με 6/8 τριπ., Κουζμίνσκας 17π., 2ρ. & 2ας. με 3/4 τριπ.), που άγγιξαν το 60% εντός πεδιάς.
Αντιθέτως, στις δηλώσεις του έδωσε μεγάλη έμφαση στην αμυντική χαλάρωση που προκάλεσε το παθητικό των 88 πόντων, το οποίο ισοφάρισε το επιθετικό season high της Καρδίτσας (0-5). Αν η «Ένωση» θέλει να αξιοποιήσει το ποιοτικότερο ρόστερ που διαθέτει φέτος, σε σχέση με τις τελευταίες σεζόν, οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την άμυνα της (μ.ο. 82,0π.). Γιατί μόνο με το αυτό το mindset θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους της στην μάχη της 4άδας.
Το ίδιο φυσικά ισχύει – και με το παραπάνω λόγω μικρότερης ποιότητας – και για την ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου (Καμπερίδης 14π., 2ρ., 2ασ. & 4κλ. με 3/8 τριπ.), που παρ’ ότι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι, δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανοίξει νικηφόρο λογαριασμό στο πρωτάθλημα και στα δύο τελευταία της παιχνίδια, δέχεται κατά μ.ο. 97,5 πόντους!
Για τον μέχρι τώρα αρνητικό απολογισμό της, βέβαια, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι πλημμύρες που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να είναι μέχρι στιγμής η μοναδική ομάδα που δεν έχει δώσει ούτε ένα ματς στην έδρα της!
Παρ’ αυτά, οι Θεσσαλοί είναι πρώτοι στην Α1 Κατηγορία στα ριμπάουντ (μ.ο. 37,2) και μακράν πιο δημιουργική ομάδα (μ.ο. 18,6ασ.) από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες (Μαρούσι, Απόλλων και Λαύριο), που θεωρητικά μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Και όλα αυτά, δίνοντας σταθερά αυξανόμενο χρόνο συμμετοχής στον Νεοκλή Αβδάλα (9π., 2ρ., 3ασ. & 1κλ. με 4/4 σουτ σε 20’), που ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός και συνεχίζει να αρπάζει από τα μαλλιά τις σημαντικές ευκαιρίες που του παρουσιάζονται…
Η έλλειψη εξοικείωσης των ξένων παικτών με την ελληνική πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και μέχρι στιγμής αντανακλά στην μεγάλη ροπή που έχει η Καρδίτσα στα λάθη (2η με μ.ο. 13,8)!