Σε Παρίσι και σε Λονδίνο χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τεράστια συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης σε Λονδίνο και Παρίσι. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτες πορεύθηκαν σήμερα στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, με την αστυνομία να προχωρά σε περισσότερες από 80 συλλήψεις στην προσπάθεια να αποτρέψει συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και ομάδες που εναντιώνονταν στη συγκέντρωση.

Η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν ήρεμη, αλλά δεν έλειψαν στιγμές έντασης με την αστυνομία να προχωρά σε δεκάδες συλλήψεις και να αναζητά μάλιστα και πρόσωπα που κυκλοφορούσαν με εμφανή μηνύματα υπέρ της Χαμάς.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία. Το BBC είχε μεταδώσει ότι σε κάποιο σημείο κάλυπτε πάνω από 4 χιλιόμετρα στο κέντρο της πόλης, φτάνοντας ως την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ κατηγόρησαν την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν ότι ενθαρρύνει την ακροδεξιά αφού εκείνη κατηγόρησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα την αστυνομία ότι δείχνει συμπάθεια σε “φιλοπαλαιστινιακούς όχλους”.

Στο Παρίσι, χιλιάδες διαδηλωτές, περιλαμβανομένων αριστερών βουλευτών, πορεύθηκαν κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων και παλαιστινιακές σημαίες σήμερα το απόγευμα για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Γάλλοι αριστεροί πολιτικοί καλωσόρισαν την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα για κατάπαυση του πυρός, περιλαμβανομένης μιας συνέντευξης στο BBC που μεταδόθηκε αργά χθες, Παρασκευή, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του στον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ.