Η Σοσιεδάδ φλέρταρε με την απώλεια βαθμών κόντρα στην Εσπανιόλ, αλλά για καλή της τύχη κέρδισε πέναλτι στις καθυστερήσεις και ο Αλεξάντερ Ίσακ με εύστοχη εκτέλεση σφράγισε το τρίποντο (1-0) που την κρατά «ζωντανή» ακόμα και για το Champions League.

Η ισοπαλία στο «Σαντσέθ Πιθχουάν» απέναντι στη Σεβίλλη απέφερε καρπούς δύο εβδομάδες αργότερα για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Έστω κι αν χρειάστηκε 90+6 λεπτά για να τα καταφέρει, η ομάδα του Ιμανόλ Αλγουαθίλ πανηγύρισε τη νίκη κόντρα στην Εσπανιόλ (1-0) και εκμεταλλεύτηκε έτσι την ήττα των Ανδαλουσιανών στο «Καμπ Νόου», μειώνοντας έτσι σε απόσταση έξι βαθμών από την πρώτη τετράδα και παίρνοντας παράλληλα σαφέστατο προβάδισμα έναντι της Βιγιαρεάλ (+6) για την εξάδα.

Το ματς κυλούσε άνυδρα για τους Βάσκους, οι οποίοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο και τις τελικές στο πρώτο μέρος, δίχως όμως να μπορούν να τις μετατρέψουν σε γκολ. Κι όταν επιτέλους το πέτυχαν στο δεύτερο ημίχρονο με τον Σόρλοτ στο 51’, το VAR ακύρωσε τα πλάνα τους λόγω οφσάιντ στη φάση.

Οι Καταλανοί στο δεύτερο μέρος περιόρισαν ως έναν βαθμό τις απειλές εντός της εστίας τους κι έδειχναν να κρατούν στα χέρια τους τον βαθμό, ωστόσο, στο 90+3’ ο Καλέρο υπέπεσε σε πέναλτι. Ο ρέφερι χρειάστηκε να δει το μόνιτορ κατόπιν υπόδειξης του VAR για να καταλογίσει την παράβαση κι έτσι τρία λεπτά αργότερα, ο Αλεξάντερ Ίσακ χρίστηκε ήρωας για την ομάδα του γράφοντας το τελικό 1-0.

Στο -6 λοιπόν από Ατλέτικο Μαδρίτης και Σεβίλλη η Σοσιεδάδ (μεσολαβεί και η Μπέτις πάντως στο -2).