Για ακόμη μια φορά μια αποκάλυψη έρχεται να προσθέσει περισσότερα ερωτήματα για την ανθρωπότητα. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε ένα συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε ένα συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο ήδη πριν από 3.000 χρόνια. Μια μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς το εντυπωσιακό εύρημα δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (22/02) στο περιοδικό PLos One.
«Πρέπει να βρίσκεσαι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να ανοίξεις μια τρύπα στο κεφάλι σου», δήλωσε η Rachel Kalisher, υποψήφια διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Joukowsky για την Αρχαιολογία και τον Αρχαίο Κόσμο του Πανεπιστημίου Brown, όπως αναφέρει το Science Daily.
Η ίδια και η ομάδα της είχαν αναλύσει τα λείψανα δύο αδελφών της ανώτερης τάξης που ζούσαν στην πόλη Μέγκιντο, που σήμερα ανήκει στο βόρειο Ισραήλ, γύρω στον 15ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τη μελέτη. Πριν πεθάνει ο ένας από τους αδελφούς, φέρεται να είχε υποβληθεί σε μια κρανιακή επέμβαση που ονομάζεται γωνιακή εγκοπή trephination, η παλαιότερη γνωστή χειρουργική επέμβαση που χρονολογείται στα 3.500 χρόνια. Αυτή η νευροχειρουργική της Εποχής του Χαλκού περιελάμβανε την κοπή του τριχωτού της κεφαλής και τη χρήση ενός αιχμηρού, λοξού εργαλείου για να χαράξει τέσσερις διασταυρούμενες γραμμές στο μετωπιαίο οστό του κρανίου.
Οι συνοδευτικές φωτογραφίες δείχνουν το κρανίο του ασθενούς, στο οποίο έχει χαραχθεί μια τετράγωνη τρύπα. Τα κομμάτια των οστών που έλειπαν βρέθηκαν αργότερα στον τάφο του άνδρα μαζί με κυπριακά κεραμικά, τρόφιμα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα αδέλφια ήταν βασιλείς εν μέρει, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πολίτες της Μεγιδδώ εκείνη την εποχή δεν θα είχαν πρόσβαση σε μια τόσο εξειδικευμένη θεραπεία. Για να μην αναφέρουμε ότι τα λείψανα βρέθηκαν κοντά σε ένα παλάτι της ύστερης εποχής του Χαλκού.
«Αυτά τα αδέλφια ζούσαν προφανώς με κάποιες αρκετά έντονες παθολογικές συνθήκες που, εκείνη την εποχή, θα ήταν δύσκολο να τις υπομείνουν χωρίς πλούτο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης. Πρόσθεσε ότι οι αρχαίοι ευγενείς ήταν ενδεχομένως σε θέση «να επιβιώσουν επειδή έχεις πρόσβαση σε περίθαλψη».