Η απαράδεκτη εικόνα των δύο τεράστιων σημαιών του ψευδοκράτους, αναρτημένων δίπλα σε τουρκικές σημαίες και στραμμένων προς τους πάγκους της Φενέρμπαχτσε και του Παναθηναϊκού, σημάδεψε την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Ulker Sports Hall» για την πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκα.
Δύο τεράστιες σημαίες του ψευδοκράτους, αναρτημένες δίπλα σε τουρκικές σημαίες και στραμμένες προς τους πάγκους της Φενέρμπαχτσε και του Παναθηναϊκού, σημάδεψαν την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Ulker Sports Hall» για την πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκα.
Σ’ ένα σκηνικό γεμάτο ένταση, οι σημαίες βρέθηκαν σε περίοπτη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Η πράξη αυτή μόνο ως συνειδητή πρόκληση μπορεί να ερμηνευτεί που στοχεύει στη δημιουργία έντονων συναισθημάτων και στη διαιώνιση ενός πολιτικού κλίματος που ενισχύει τις διαφορές αντί για την αθλητική ενότητα. Η κίνηση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, αντιδράσεις. Μια πρόκληση με σαφή πολιτική χροιά, εν μέσω αθλητικού γεγονότος.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο τη λεπτή ισορροπία μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής. Όταν πολιτικά σύμβολα εισβάλλουν σε χώρους που κανονικά προάγουν τη συνεργασία, την άμιλλα και τον αλληλοσεβασμό, τότε ο αθλητισμός διαβρώνεται από εξωτερικά συμφέροντα που υπερβαίνουν το πνεύμα του.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι αν τέτοιες συμπεριφορές έχουν θέση στην Ευρωλίγκα ή αν υποβαθμίζουν το ίδιο το άθλημα, μετατρέποντάς το σε μέσο πολιτικής εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στο αθλητικό ιδεώδες πρέπει να διαφυλαχθεί ως υπέρτατη αξία, και ενέργειες όπως αυτήν θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την ισορροπία ανάμεσα στον αθλητισμό και την πολιτική στην Ευρώπη του σήμερα.