«Μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυτοκινητοβιομηχανία θα φέρει η αναμενόμενη εισαγωγή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 7.
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση του στάνταρ Euro 7 στις εκπομπές ρύπων από τα οχήματα. Η ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη αφενός θα αυξήσει σημαντικά τις τιμές των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και αφετέρου θα έχει ελάχιστη συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την ανανέωση του ευρωπαϊκού στόλου με οχήματα τεχνολογίας Euro 6d και Euro 6e αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η ACEA επικαλείται πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ότι η ανανέωση του στόλου κυκλοφορούντων οχημάτων με μοντέλα Euro 6 αλλά και ηλεκτρικά θα επιτύχει μείωση 80% στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) στις οδικές μεταφορές έως το 2035 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020).
Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά σενάρια με τη χρήση τεχνολογίας Euro 7, οι εκπομπές NOx θα μειωθούν περαιτέρω κατά μόλις 5% για τα αυτοκίνητα και βαν (συγκριτικά με τα επίπεδα Euro 6d) και κατά 2% για τα φορτηγά. Εξάλλου η ΕΕ έχει αποφασίσει από το 2035 και μετά να πωλούνται μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βαν. «Η οποιαδήποτε επίδραση που θα έχει το στάνταρ Euro 7 θα γίνει αισθητή αφού περάσουν αρκετά χρόνια. Τότε δηλαδή που λόγω των κανονισμών CO2 θα κυκλοφορούν αρκετά οχήματα μηδενικών ρύπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ACEA.
Τα στάνταρ Euro καθιερώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992. Η αντιρρυπαντική τεχνολογία Euro 6 τέθηκε σε ισχύ το 2014 και το 2017 αντικαταστάθηκε με το Euro 6d. Νέα ανανέωση έγινε το 2020 ενώ φέτος έρχεται το Euro 6e.