Αποστολή στη Σουηδία: H Nissan προσφέρει μια νέα, εναλλακτική πρόταση στην πορεία της προς την ηλεκτροκίνηση

Μια νέα φιλοσοφίαΠώς δουλεύει στην πράξηΌλα για την οικονομίαQashqai και στο δρόμοΤι σημαίνει το Qashqai για τη Nissan, αλλά και για την αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα, είναι κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Όταν πριν από 15 χρόνια ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομά του, ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι εκείνο το μοντέλο, που δεν κατάφερναν να εντάξουν εύκολα σε μία μόνο κατηγορία, θα γινόταν ένα από τα εμπορικότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη -και φυσικά στην Ελλάδα. Kαι όχι μόνο αυτό, θα γινόταν η αιτία για να δημιουργηθεί η κατηγορία των crossover, που σήμερα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς διεθνώς.

Όταν η Nissan παρουσίασε πριν από περίπου ένα χρόνο την 3η γενιά του Qashqai, προανήγγειλε και μία ακόμα έκδοση που αμέσως τράβηξε το ενδιαφέρον. Πρόκειται φυσικά για το Qashqai e-POWER, που ενσωματώνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον εξηλεκτρισμό από όσες προσφέρονται από τους άλλους κατασκευαστές.

Μια νέα φιλοσοφίαΗ φιλοσοφία του συστήματος e-POWER είναι σε γενικές γραμμές αρκετά απλή: οι τροχοί παίρνουν κίνηση αποκλειστικά από έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος συνδέεται με μια μικρή μπαταρία 2,1 kWh. Την ενέργεια που χρειάζεται αυτός ο ηλεκτροκινητήρας για να κινήσει το αυτοκίνητο την παρέχει ένας βενζινοκινητήρας, που λειτουργεί ως γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο.

Ρίχνοντας μια λίγο πιο αναλυτική ματιά σε αυτό το σύστημα, βλέπουμε ότι αποτελείται από μια μπαταρία υψηλής απόδοσης που συμπληρώνεται από έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης και απόδοση 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW (190 ίππων) παρόμοιου μεγέθους και ισχύος όπως συναντάται στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος e-POWER

Πρακτικά, το Qashqai e-POWER συμπεριφέρεται και οδηγείται ως ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν χρειάζεται φόρτιση αλλά τον παλιό, καλό ανεφοδιασμό σε βενζίνη. Είναι μια ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά διαφορετική από τα υβριδικά και plug-in υβριδικά συστήματα που συναντάμε στην αγορά. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν μπαίνει στην πρίζα.

Πώς δουλεύει στην πράξηΗ Nissan επέλεξε τη Σουηδία για να πραγματοποιήσει την πανευρωπαϊκή παρουσίαση του Qashqai e-POWER. Το gMotion ήταν εκεί, μετά την πρόσκληση της ελληνικής αντιπροσωπείας, και στους δρόμους μέσα και γύρω από τη Στοκχόλμη είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε τις πρώτες εντυπώσεις.

Το Qashqai e-POWER όντως οδηγείται ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η δύναμη από τον ηλεκτροκινητήρα των 190 ίππων περνάει στους τροχούς χωρίς την παρεμβολή κιβωτίου ταχυτήτων και αυτό είναι άμεσα αντιληπτό καθώς η απόκριση είναι άμεση και η παροχή της δύναμης γραμμική. Ταυτόχρονα υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά οδήγησης ενός ηλεκτρικού, όπως η ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση και κυρίως με την (προαιρετική) λειτουργία e-pedal.

Η λειτουργία αυτή, γνωστή από το Leaf αλλά και ευρέως χρησιμοποιούμενη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενεργοποιεί τη μέγιστη ανάκτηση όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι και το αυτοκίνητο επιβραδύνει, χωρίς να εμπλέκονται τα φρένα. Έτσι, η ενέργεια επιστρέφει στην μπαταρία και η οδήγηση γίνεται ακόμα πιο εύκολη και απλή. Το πεντάλ του φρένου από την άλλη χρειάζεται μια μικρή προσαρμογή γιατί έχει μικρή διαδρομή και λίγο «ξύλινη» αίσθηση αλλά αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται μέσα στα πρώτα μέτρα και δεν το ξανασκέφτεσαι.

Ο βενζινοκινητήρας είναι παρών στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά σχεδόν ποτέ δεν κάνει αισθητή τη λειτουργία του. Σε κανονικές συνθήκες κίνησης ουσιαστικά δεν γίνεται αντιληπτός, καθώς η τεχνολογία της μεταβλητής σχέσης συμπίεσης τού επιτρέπει να λειτουργεί πάντα στη βέλτιστη περιοχή στροφών. Ταυτόχρονα, η Nissan έχει φροντίσει για την πολύ καλή ηχομόνωση ενώ έχει επιστρατεύσει και λύσεις noise cancelation για να μην επιτρέπει στον ήχο να φτάνει στα αφτιά των επιβατών. Εκτός αυτού, το Qashqai e-POWER έχει και EV Mode, δηλαδή τη δυνατότητα να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για μια απόσταση λίγων χιλιομέτρων – στη Nissan λένε 2-3 χλμ. αλλά στη Στοκχόλμη κάναμε λίγο πάνω από 4 χιλιόμετρα με αυτήν τη λειτουργία ενεργοποιημένη.

Ακόμα και σε λειτουργία πλήρους φορτίου, ο βόμβος από το μοτέρ ακούγεται χαμηλά και πάντα στο παρασκήνιο. Και σε αυτήν την περίπτωση οι μηχανικοί της Nissan έχουν φροντίσει η άνοδος των στροφών του θερμικού κινητήρα να «συμβαδίζει» με την επιτάχυνση του αυτοκινήτου, για να μην δημιουργείται αφύσικη αίσθηση στον οδηγό.

Όλα για την οικονομίαΌλο αυτό το σύστημα έχει φυσικά δημιουργηθεί για να επιτυγχάνεται καλύτερη οικονομία καυσίμου. Οι εργοστασιακές τιμές που ανακοινώνει η Nissan είναι 5,3-5,4 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα (ανάλογα με την έκδοση). Αυτό σημαίνει ότι καθώς έχει διατηρηθεί το ρεζερβουάρ των 55 λίτρων, η αυτονομία του Qashqai e-POWER μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα. Επίσης, οι εκπομπές CO2 βρίσκονται στα 119 γρ./χλμ.

Οδηγώντας στο σουηδικό οδικό δίκτυο, σε μεικτές διαδρομές που περιλάμβαναν κίνηση στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο, η κατανάλωση που είδαμε με κανονική οδήγηση και σεβόμενοι απόλυτα τα όρια ταχύτητας ήταν κάτω από 5 λίτρα/100 χιλιόμετρα και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να επαληθεύσουμε αυτές τις τιμές όταν οδηγήσουμε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Qashqai και στο δρόμοΤα βασικά χαρακτηριστικά του Qashqai που γνωρίσαμε στην 3η γενιά του μοντέλου παραμένουν αναλλοίωτα στην έκδοση e-POWER. Η εξωτερική εμφάνιση το κάνει να δείχνει σύγχρονο και διαχρονικό ταυτόχρονα ενώ τονίζει τον crossover χαρακτήρα του, με τις διαστάσεις (ΜxΠxΥ: 4,425/1,835/1,625 μ. και μεταξόνιο 2.665 μ.) να το φέρνουν στο κέντρο της C-SUV κατηγορίας.

Στο εσωτερικό η προσπάθεια της Nissan να «ανεβάσει κατηγορία» το Qashqai τόσο με το σχεδιασμό όσο με τη χρήση υλικών και τεχνολογίας έχει αποδώσει καρπούς, με την καμπίνα να είναι ταυτόχρονα ευρύχωρη και ποιοτική. Το σημαντικό στο Qashqai e-POWER είναι ότι η ενσωμάτωση του συστήματος στην πλατφόρμα CMF-C έχει γίνει χωρίς να επηρεαστεί καθόλου τόσο ο χώρος των επιβατών όσο και των αποσκευών.

Ωστόσο, το σύστημα έχει προσθέσει περίπου 250 κιλά στο βάρος του αυτοκινήτου, τα περισσότερα από τα οποία στον εμπρός άξονα. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αύξηση βάρους οι μηχανικοί της Nissan έκαναν επεμβάσεις στην εμπρός ανάρτηση, τοποθετώντας μεγαλύτερη αντιστρεπτική δοκό και αλλάζοντας την απόσβεση των αμορτισέρ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στο δρόμο, τουλάχιστον από το μικρό δείγμα που πήραμε στη Σουηδία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην κίνηση του Qashqai δεν έχουν μεταβληθεί. Παραμένει ένα ευκολοδήγητο και ευχάριστο αυτοκίνητο, που πλέον είναι πιο δυνατό και πιο άμεσο στο πάτημα του γκαζιού. Η ησυχία στην καμπίνα είναι υποδειγματική και τα χιλιόμετρα καλύπτονται εντελώς άκοπα.

Φτάνοντας στο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν την πρώτη γνωριμία, θα έλεγα ότι οι άνθρωποι της Nissan πέτυχαν αυτό που είχαν στο μυαλό τους σχεδίαζαν το Qashqai e-POWER. Διαθέτει τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αφαιρώντας όμως από την εξίσωση εντελώς το λεγόμενο «range anxiety», δηλαδή το άγχος για τη φόρτιση. Όπως πολύ εύστοχα μας το εξήγησαν οι ίδιοι στην παρουσίαση, το αυτοκίνητο αυτό είναι το τελικό βήμα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας τους, καθώς το θεωρούν ως το ιδανικό τελευταίο «θερμικό» αυτοκίνητο που θα αγοράσει κάποιος προτού πάρει το πρώτο του αμιγώς ηλεκτρικό.

Το Qashqai e-POWER θα βρίσκεται στις εκθέσεις της Nissan μέσα στο προσεχές φθινόπωρο και αναμένουμε με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον την τιμή του, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, για την ελληνική αγορά.