Τσιούππης – Tsiouppis

Δοκιμή της Mercedes-Benz C 300 e, της απόλυτης PHEV πρότασης των premium σεντάν

Δοκιμή της Mercedes-Benz C 300 e, της απόλυτης PHEV πρότασης των premium σεντάν

Τα αυτοκίνητα που μπορούν να θεωρούνται “λιμουζίνες”, χωρίς να έχουν οδηγό με καπέλο και να σταθμεύουν σε ειδικές θέσεις, είναι ελάχιστα και η Mercedes-Benz μας “συστήνει” ένα από αυτά που έχει εν αφθονία στη γκάμα της και μάλιστα σε χαρισματική έκδοση.

Είναι πάντα ευχάριστο να βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι ενός ιδιαίτερου αυτοκινήτου, είτε η ιδιαιτερότητα αυτή έχει να κάνει με τη σπορ διάθεση, είτε με την πολυτέλεια και την άνεση. Ειδικά για τα δύο δεύτερα, η Mercedes-Benz έχει πολλά να πει, ακόμα και με τη “βασική” της limo, τη C-Class, σε ετούτη εδώ την ιδιαίτερη έκδοση με το “πράσινο” προφίλ και τα ξεχωριστά χαρίσματα.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Εμφανισιακά, το μοτίβο της “μικρής S-Class” που υπάρχει διάχυτο, είναι πραγματικά ευχάριστο και δεν μπορεί να θεωρηθεί επ’ ουδενί ξεπερασμένο. Στο κάτω- κάτω, το family look το επιτρέπει/ επιβάλλει, οπότε όλες οι ενστάσεις πάνε περίπατο. Αλλά για ποιες ενστάσεις να μιλήσουμε; Το ότι είναι ένα μεγάλο sedan, ορίζει και το κοινό στο οποίοι απευθύνεται. Κανείς ενδιαφερόμενος για SUV ή για κάποιο hatchback δεν θα έστρεφε την προσοχή του στη C-Class.

Ωστόσο, αντικειμενικά πάντα, η ροή της γραμμής του αμαξώματος, είναι πολύ πετυχημένη. Δείχνει πιο πληθωρική απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα και στο μάτι “πιάνει” όσο χώρο πρέπει για να ορίζει τα δεδομένα στην κατηγορία των premium σεντάν. Ομοίως και στην καμπίνα, με τη μεγάλη “κάθετη” οθόνη να έχει “ξαπλώσει” στο κέντρο του ταμπλό, αποτελώντας ένα ιδανικό συμπλήρωμα στο hi tech προφίλ του αυτοκινήτου.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Αυτό που βλέπει και αισθάνεται ο οδηγός, καθώς έχει πίσω από το υπέροχο τιμόνι (με flat bottom και παχιά, απολαυστική στεφάνη) μια υψηλής ανάλυσης οθόνη να παίζει το ρόλο του πίνακα των οργάνων. Στη δεξιά πλευρά του τιμονιού, ο τυπικός επιλογέας για την κίνηση του αυτοκινήτου και όλο το γνωστό interface της MB, δίνει το παρόν και ορίζει ένα εξαίσιο περιβάλλον- ανάλογο της τιμής του αυτοκινήτου.

Ιδιαίτερα το βράδυ, όπου η οπτική πανδαισία του ταμπλό αποκτά και χρωματιστό φωτισμό, η “βασική λιμουζίνα” (στην έκδοση της δοκιμής) γίνεται ακόμα πιο απολαυστική. Στο πακέτο AMG του αυτοκινήτου “μας”, οι ζάντες των 18 ιντσών με τις υπογραφές της AMG και την αεροδυναμική σχεδίαση, φαίνονται για μεγαλύτερες καθώς έχουν μεγάλη συμπαγή επιφάνεια- δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της υβριδικής υπόστασης του αυτοκινήτου.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Μήπως όμως, για να μη βαριόμαστε, να ξεκινήσω από τα “αρνητικά”του; Από ορισμένα σημεία που ήταν “χτυπητά” ως “ξένα” προς τη γερμανική τελειοθηρία και την αντίστοιχη προσέγγιση της Mercedes-Benz στη δημιουργία αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας. Δεν είναι πολλά, οπότε και δεν θα σας κουράσω (ελπίζω). Πρώτα απ’ όλα, η αίσθηση του πεντάλ των φρένων, δεν θυμίζει σε τίποτα Mercedes-Benz.

Είναι με διαφορά το πιο “αναίσθητο” πεντάλ που υπάρχει μέσα σε μοντέλο της Γερμανικής εταιρείας. Με “περίεργη”, όχι σταθερή, αίσθηση στην απόκριση που όπως και να έχει, δημιουργεί μια αίσθηση ανακόλουθη προς το υπόλοιπο ιδιαίτερα αρμονικό σύνολο. Δεν είναι πως “πάσχουν” σε αποτελεσματικότητα. Τουναντίον. Διαχειρίζονται τις “κακοτοπιές” μαεστρικά και δεν πιστεύεις πως το απόβαρο είναι πάνω από δύο τόνους.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Αυτό σημαίνει πως με τον κόσμο στην καμπίνα, εύκολα προσεγγίζεις τους 2,5 τόνους μάζας, που σε κάθε περίπτωση και μάλιστα αγόγγυστα, τα φρένα την κοντρολάρουν και την ακινητοποιούν κατ’ επανάληψη, από αυξημένη ταχύτητα, χωρίς πρόβλημα. Η αίσθηση του πεντάλ όμως, είναι προβληματική. Αυτό είναι το σημαντικότερο “ντεφό” του αυτοκινήτου.

Το δεύτερο που εντοπίζω, είναι μικρότερης σημασίας και έχει να κάνει με την επιλογή των κατασκευαστών στο σύνολό τους και δεν αποτελεί “ιδιαιτερότητα” της Mercedes-Benz. Το ρεζερβουάρ του καυσίμου, είναι “μόνο” 50 λίτρα, ενώ θα μπορούσε να είναι ακόμα και… διπλάσιο σε χωρητικότητα, για να προσφέρει εκπληκτική αυτονομία στο μοντέλο.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Η λογική πίσω από τη χρήση του “περιορισμένου” ρεζερβουάρ, πρέπει να αναζητηθεί στη στρατηγική της χρήσης των PHEV μοντέλων. Είναι ένας έμμεσος τρόπος “πίεσης” από την κατασκευάστρια εταιρεία προς το χρήστη, να φορτίζει με την πρίζα το αυτοκίνητό του και να συμπιέζει το μέσο όρο των εκπομπών ρύπων από κάθε του μετακίνηση.

Το τρίτο “ενοχλητικό” του αυτοκινήτου, το οποίο όμως είναι πραγματικά πολύ υποκειμενικό, έχει να κάνει με την ευαισθησία του αυτόματου φρεναρίσματος του αυτοκινήτου στο παρκάρισμα. Εκεί που λες “βρήκα επιτέλους θέση” έστω και οριακή για τα 4,8 μέτρα της Merc, στους δρόμους της Καλλιθέας, έρχεται το σύστημα να σε “κλειδώσει” και να μην μπορείς να στριμώξεις το αυτοκίνητο- γιατί απλούστατα από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, η C 300 e, δεν κινείται.

Οπότε ανακρούεις πρύμνα και αναζητάς αλλού σημείο που να χωράει το μεγαλείο της Mercedes. Ούτως ή άλλως όμως, αυτό το αυτοκίνητο δεν το αφήνεις στο δρόμο. Δεν είναι μόνο το ότι έχεις δώσει -όπως κι αν τα έχεις δώσει- κάτι παραπάνω από 67 χιλιάρικα, άρα η λογική λέει πως στο δρόμο θα το αφήνεις μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, καθώς χρειάζεται να το προστατεύσεις και από την “ελαφρότητα” των άλλων που θα παρκάρουν εμπρός και πίσω σου.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Τέλος πάντων, η C 300 e δεν είναι μόνο τα παραπάνω, για να επιστρέψουμε στην ανάλυσή της. Είναι ένα εξαίσιο δείγμα εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει να κάνει τόσο με το software, όσο και με το hardware. Με μια ανάρτηση που σου δίνει την αίσθηση πως μπορείς να περάσεις πάνω από βομβαρδισμένο δρόμο και να μην χυθεί το τσάι σου από το φλυτζάνι αλλά και ένα λειτουργικό στο MBUX που κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη, ετούτη εδώ η Merc, έχει έρθει στον κόσμο μας για να τον κάνει πιο όμορφο. Και πιο καθαρό από εκπομπές ρύπων.

Η μεγάλη μπαταρία του υβριδικού συστήματος με την οποία έχει φιλέψει το μοντέλο της η Mercedes-Benz, είναι υδρόψυκτη ιόντων λιθίου και βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα, με την ενεργειακή της χωρητικότητα να είναι 25,4 kWh. Λόγω αυτής και της χωροταξικής αναπροσαρμογής που έχει επιβάλλει η ύπαρξη της μπαταρίας, ο χώρος αποσκευών έχει μικρύνει στα 315 λίτρα (έναντι των 455 στις συμβατικές εκδόσεις του μοντέλου).

Η μπαταρία από την άλλη, είναι αυτή που εξασφαλίζει -σύμφωνα με την εταιρεία- έως και 113 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας. Στην πράξη, αυτό που προκύπτει είναι πως τα 100 “ηλεκτρικά χιλιόμετρα” είναι ένα απόλυτα “βατό” νούμερο που μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον οδηγό. Ο πολιτισμός της αθόρυβης λειτουργίας όταν η C 300 e κινείται με το ρεύμα, του “πηγαίνει” πολύ του αυτοκινήτου.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Η φόρτιση με το καλώδιο, διαρκεί 10 ώρες σε απλή οικιακή πρίζα, ενώ “πέφτει” στις 2,5 όταν γίνεται χρήση wallbox 11 kW και στα 30 λεπτά της ώρας, στην περίπτωση της φόρτισης σε DC πηγή. Όπως και να έχει πάντως, με την προαναφερθείσα αυτονομία, οι καθημερινές “κλειστές” μετακινήσεις πραγματοποιούνται άνετα και μπορεί να μη χρειάζεται φόρτιση ακόμα και για τέσσερις μέρες.

Ο δίλιτρος βενζινοκινητήρας δίνει ρέστα αποτελεσματικότητας. Συνεργάζεται άριστα με το ηλεκτρικό κύκλωμα και το αποτέλεσμα που απολαμβάνει ο οδηγός και οι επιβάτες, είναι ένα ραφιναρισμένο σε λειτουργία και με εξαιρετική απόδοση σύνολο. Οι 313 ίπποι προσδίδουν δυναμισμό που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα πέσει στην αντίληψη του οδηγού.

Έχοντας ως σταθερές την εκπληκτική ανάρτηση και τη συνέπεια στην πρόσφυση, με τη διακριτική επέμβαση του “ηλεκτρονικού Θεού” όταν χρειάζεται, η C 300 e μπορεί να κινηθεί με καταιγιστικό ρυθμό, αρκεί το στροφιλίκι μπροστά σου να μην είναι ιδιαίτερα “σφιχτό”. Δεν βολεύεται βλέπετε το πλάτος των 1,82 μέτρων- και προφανώς, δεν “κρύβεται”.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Η ακρίβεια του τιμονιού είναι τόση-όση και γενικότερα, ένας “κολλημένος με το γκάζι” είναι σίγουρο πως θα περάσει καλά, νιώθοντας πολύ ασφαλής ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Η Merc πάντως, θα παραμείνει cool και συγκροτημένη, όποια και αν είναι η αποστολή της. Προφανώς και της “πάει” περισσότερο μια διαδικασία σβέλτου ταξιδιού, όπου θα μπορεί να αναδείξει και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της, χάρη στα οποία κερδίζει επάξια τον τίτλο της “limo”.

Όλο το πακέτο είναι εξαιρετικά αποδοτικό και σίγουρα, δίνει πίσω όλα όσα περιμένει κανείς από αυτό- ενώ το έχει πληρώσει για να ζήσει μαζί του. Υπό αυτό το πρίσμα και μόνο, μπορεί να κριθεί η τιμή αγοράς του, που φυσικά κανείς δεν περιμένει να το κατατάσσει μεταξύ των “10 φθηνότερων προτάσεων της αγοράς”- ούτε και στη συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι το βαρυσήμαντο όνομα της Mercedes-Benz βλέπετε, που τα κάνει όλα να μοιάζουν φυσικά και αναμενόμενα.

Mercedes C300e Hybrid
K.BOIDANIS

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Mercedes-Benz C 300 e

Βενζινοκινητήρας: Τετρακύλινδρος turbo 1.999 κ.εκ.

Συνδυαστική ισχύς: 313 PS στις 6.100 rpm

Συνδυαστική ροπή: 550 Nm στις 2.000- 4.000 rpm

Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 9 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (δλ.): 6,1

Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα): 245

Μέση κατανάλωση (εργ., λίτρα/100 χλμ.): 0,5

Μέση κατανάλωση (δοκ., λίτρα/100 χλμ.): 7,1

Εκπομπές CO2 (WLTP): 12,0 γρ./χλμ.

Διαστάσεις ΜxΠxΥ (χιλ.): 4.751×1.820×1.437

Μεταξόνιο (χιλ.): 2.865

Βάρος (κιλά): 2.080

Χώρος αποσκευών (λίτρα): 315

Τιμή: Από 67.550 €

Exit mobile version