Ο άντρας έχασε τελικά τη ζωή του, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων αλλά και των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι μόλις έφτασαν του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Λυμπεράκης, προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Καβάλα ενώ περίμενε να έρθει το ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, το μεσημέρι της Τετάρτης (29/11) στην Ελευθερούπολη Καβάλας, ένας άνθρωπος κατέρρευσε, πιθανότατα από ανακοπή, και ενώ οι κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο έσπευσαν να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν το ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο άργησε να φτάσει καθώς «δεν υπήρχε διαθέσιμο».
Ο άντρας έχασε τελικά τη ζωή του, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων αλλά και των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι μόλις έφτασαν του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.
Η ανάρτηση του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Λυμπεράκη:
«Το ασθενοφόρο Καβάλας έφτασε στο σημείο που κατέρρευσε ο άνδρας έξω από καφετέρια στην Ελευθερούπολη, διανύοντας 25 χιλιόμετρα μέσα σε εννέα λεπτά, καθώς το ασθενοφόρο της περιοχής βρισκόταν σε άλλο περιστατικό», δήλωσε στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης.
Όπως αναφέρει, «Στις δύο το μεσημέρι έγινε η κλήση για τον άνδρα που κατέρρευσε στο κέντρο της Ελευθερούπολης και το ασθενοφόρο αφίχθη σε εννέα λεπτά, διανύοντας μια απόσταση 25 χιλιομέτρων. Σπεύσαμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γινόταν καθώς γνωρίζαμε για τη σοβαρότητα του περιστατικού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έγιναν ενέργειες για να επανέλθει στη ζωή, καθώς ο άνδρας υπέστη ανακοπή καρδιάς, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Κατόπιν, διακομίστηκε στο κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, όπου πάλι έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα».
Ο πρόεδρος των Εργαζομένων, κάνει λόγο για υποστελέχωση των ασθενοφόρων και τονίζει την ανάγκη οι πολίτες να εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες, καθώς ειδικά σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς, τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα.
«Εμείς φωνάζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι διασώστες και ασθενοφόρα. Στην Καβάλα κυκλοφορούν τρία σε κάθε βάρδια, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε το πρωί, πέντε το απόγευμα και τρία το βράδυ. Σε σχέση με τα περιστατικά που προκύπτουν, ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων είναι ελάχιστος και είναι αδύνατον να προλαβαίνουν ό,τι προκύπτει», υπογραμμίζει.
«Όσο περισσότερος κόσμος εκπαιδεύεται στην ΚΑΡΠΑ και τις πρώτες βοήθειες, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σωθούν, ειδικά σε περιπτώσεις που και ένα λεπτό κάνει τη διαφορά», προσθέτει.