Τσιούππης – Tsiouppis

Μουντιάλ 2022: Οι Καταριανοί λατρεύουν (και) το μπάσκετ

Μουντιάλ 2022: Οι Καταριανοί λατρεύουν (και) το μπάσκετ

Ο απεσταλμένος του Gazzetta στο Μουντιάλ του Κατάρ, άφησε για λίγο το ποδόσφαιρο κι επισκέφτηκε την ελληνική μπασκετική παροικία

Είναι απόλυτα λογικό το Κατάρ να περιστρέφεται στο αστερισμό της στρογγυλής θεάς λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ολοκληρώνεται την Κυριακή με τον τελικό Γαλλίας-Αργεντινής.

Στην Ντόχα, στο Λουσέϊλ, στην Αλ Ουάκρ και στην Αλ Χορ όλα κινούνται στο ρυθμό της μπάλας, του Μέσι και Εμπαπέ τους οποίους περιμένουν όλοι οι Καταριανοί να απολαύσουν στον κυριακάτικο τελικό.

Όμως την ίδια στιγμή στη καρδιά της Ντόχα το μπάσκετ έχει το δικό του παλμό που όπως πάντα είναι δυνατός. To Gazzeta.gr με αφορμή το χθεσινό ρεπό από τους αγώνες του Μουντιάλ προτίμησε το παρκέ και βρέθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας μπάσκετ του Κατάρ και παρακολούθησε το φιλικό της εθνικής ομάδας της χώρας με την Αλ Σάντ με έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Προπονητής στην εθνική ομάδα είναι ο Μάνος Μανουσέλης με συνεργάτη τον Σταύρο Μυκονιάτη ο οποίος παράλληλα είναι ο προπονητής της Under 18 (με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του Κόλπου και την 8η στο Πανασιατικό) και υπεύθυνος για το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Προπονητής στην Αλ Σάντ είναι ο Βασίλης Μπρατσιάκος που είχε συνδέσει το όνομά του με την μεγάλη πορεία της Κύμης μέχρι και την Α1. Η ΑΛ Σαντ είναι τόσο μεγάλος σύλλογος που είχε παίκτη-προπονητή τον Τσάβι στο ποδόσφαιρο πριν αυτός μετακομίσει στην Μπαρτσελόνα.

Λίγο πριν το φιλικό, στο ίδιο γήπεδο είχε προπόνηση η Αλ Ραγιάν την οποία προπονεί ο Στέργιος Κουφός (τελευταία του ομάδα ο Ηρακλής στην Ελλάδα) με συνεργάτη τον Θανάση Μολυβδά (που μέχρι πέρυσι ήταν με τον Νίκο Βετούλα στον Απόλλωνα Πάτρας).

Και δεν τελειώσαμε εδώ. Ο Γιώργος Δήμος είναι πέντε χρόνια πρώτος βοηθός και υπεύθυνος του αναπτυξιακού του Qatar Sports Club. Ο παλαιότερος στη Ντοχα, μετρώντας 8 χρόνια εδώ, είναι ο γυμναστής Βασίλης Μητσόπουλος που έχει περάσει από Αλ Ραγιάν, Αλ Γκαράφα, πέντε χρόνια στην εθνική και τώρα είναι γυμναστής στις ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ της Αλ Αχλι.

Και φυσικά υπάρχει και διαιτητής ο Δημήτρης Αθανασόπουλος ο οποίος βρέθηκε στο Κατάρ ως εργαζόμενος στην ελληνική εταιρία που είχε αναλάβει το έργο του μετρό και σφυρίζει και στους αγώνες του πρωταθλήματος.

Φυσικά όλοι πίνουν νερό στο όνομα ενός συναδέλφου μας, του Τάσου Μαγουλά, ο οποίος τους λύνει όλα τα προβλήματα (πριν καν δημιουργηθούν), όντας στην ομοσπονδία μπάσκετ, όπου είναι υπεύθυνος όλων των εθνικών ομάδων αλλά και των διεθνών σχέσεων της ομοσπονδίας στην οποία βρίσκεται από το 2015.

Αν μη τι άλλο το ελληνικό μπάσκετ, αποδεικνύει και στο Κατάρ ότι είναι ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα.

Παρακολουθήσαμε το φιλικό παρέα με τον θρύλο της Ντόχα και του Καταριανού μπάσκετ, Γιασίν Μούσα (μας είπε τα καλύτερα για τους Ελληνες) αρχηγό της ομάδας του Κατάρ που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3χ3 του 2014 στη Μόσχα νικώντας τη Σερβία στον τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των διαιτητών που σφύριξε το χθεσινό φιλικό είναι ο Σειφ Αλ Ντόσαρι, διεθνής διαιτητής του Κατάρ ο οποίος στο επάγγελμα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας του Κατάρ και είναι υπεύθυνος της ασφάλειας στο Μουντιάλ !

Το μόνο μεγάλο τουρνουά που είχε χάσει – λόγω τραυματισμού – ήταν το Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία όπου μάλιστα το Κατάρ θεωρεί τον σημαντικότερο αγώνα της ιστορίας του αυτόν με την Ελλάδα στην πρεμιέρα. Καθώς όπως μας είπαν οι άνθρωποι εδώ «Παίξαμε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και με την ομάδα που αργότερα στη διοργάνωση νίκησε τους Αμερικάνους» !

Η εθνική μας είχε επικρατήσει άνετα με 84-64 του Κατάρ το οποίο όμως προηγήθηκε 18-7 στο δεκάλεπτο και 28-12 στο 13’ έχοντας 12/14 σουτ (την ώρα που οι διεθνείς μας είχαν 4/18) πριν γυρίσει ο κόουτς Γιαννάκης την άμυνα σε ζώνη.

Σε εκείνο το σημείο οι Κατιαριανοί έβγαλαν φωτογραφία το ταμπλό (με το 28-12) και τη βάζουν ακόμα και σήμερα στα social media μεταξύ τους οι παίκτες που έπαιζαν τότε.

Ο μόνος που συνεχίζει να παίζει ακόμα στα 35 του είναι ο Χάλι Ντάμπτι ή «Λάμπρος» όπως τον φωνάζουν με το παρατσούκλι του.

Οι περισσότεροι κάνουν πλάκα ακόμα στον νυν βοηθό της εθνικής Κατάρ (και παίκτη τότε) Χάσιν Ζαϊντάν και τον ρωτάνε τι έγινε μετά την…ιστορική φωτογραφία.

«Δεν ξέρω ρε παιδιά εγώ έκανα μόνο την επαναφορά, έδινα μια πάσα και πάλι βρισκόμουν στην…επαναφορά και έβλεπα τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη να περνούν. Βαρέθηκα να κάνω επαναφορά» !

Exit mobile version