Τσιούππης

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Το ένα μας ξινίζει, το άλλο μας «βρωμάει» και οι ομάδες μας πάνε για τελικό!

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Το ένα μας ξινίζει, το άλλο μας «βρωμάει» και οι ομάδες μας πάνε για τελικό!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την αγχωτική επιστροφή των «ερυθρόλευκων» στις νίκες και την αναρρίχησή τους στην κορυφή της βαθμολογίας, αφήνει στην άκρη τα εκατέρωθεν προβλήματα των «αιωνίων» και ποντάρει στο ρεαλιστικό πλέον σενάριο του ελληνικού εμφύλιου τελικού στο Άμπου Ντάμπι.

Ολυμπιακός: Με Πίτερς, Ουίλιαμς-Γκος και αίσθηση κατεπείγοντος στο τελευταίο δίλεπτο!Παναθηναϊκός: Όσο πλησιάζει το Final 4, τόσο ανεβάζει ρυθμούς!Σύμφωνοι και οι δύο εκπρόσωποί μας ταλαιπωρήθηκαν πολύ στην διάρκεια της σεζόν. Είχαν πάμπολλες απώλειες από τραυματισμούς, η πορεία τους χαρακτηρίστηκε με αρκετά πάνω-κάτω και το μπάσκετ που έπαιξαν, δεν ήταν πάντα το πλέον πειστικό, ώστε να υποστηρίζει με συνέπεια τον πολυπόθητο τερματισμό τους στις δύο πρώτες θέσεις της κανονικής περιόδου.

Τώρα, ωστόσο, που μας χωρίζουν μόλις 40 λεπτά για την ολοκλήρωση του «μαραθωνίου» των 34 αγωνιστικών, το σενάριο της πρωτιάς για τον Ολυμπιακό και της δεύτερης θέσης για τον Παναθηναϊκό, μοιάζει σφόδρα πιθανό και αν συμβεί θα κλειδώσει οριστικά το «αιώνιο» συναπάντημα μόνο στον τελικό του εφετινού Final 4!

Ή στον μικρό τελικό αντίστοιχα, πάντα με την προϋπόθεση ότι αμφότεροι θα καταφέρουν να υπερασπίσουν την έδρα τους και να σφραγίσουν το εισιτήριό τους για το κορυφαίο ετήσιο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που φέτος (ας όψονται τα δολάρια της Μέσης Ανατολής) θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακόμη και αν η Μπάγερν «δεν μας κάνει το χατίρι» (θέλουμε νίκη επί της Φενέρ στο Μόναχο), όμως , ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κρατάνε στα χέρια τους την αποφυγή της μεταξύ τους συνάντησης στον ημιτελικό, αν απλά νικήσουν στην έδρα τους την Μακάμπι και τον Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα. Και αυτό θα συμβεί, επειδή οι Πειραιώτες θα κρατήσουν την 1η θέση και οι «πράσινοι» θα παραμείνουν 3οι.

Ολυμπιακός: Με Πίτερς, Ουίλιαμς-Γκος και αίσθηση κατεπείγοντος στο τελευταίο δίλεπτο!Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πέντε απουσίες των «ερυθρολεύκων» και την επείγουσα ανάγκη της Άλμπα να κλείσει με θετική νότα το τελευταίο εφετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι μπροστά στο κοινό της (του χρόνου ίσως να μην αγωνίζεται στην Euroleague), ευθύς εξαρχής, δεν μου φαινόταν παράλογο να κινδυνεύσει ο Ολυμπιακός.

Επομένως, το εξαιρετικό ξεκίνημα των παικτών του Μπαρτζώκα και η αλάνθαστη πρώτη περίοδος με παραγωγικότητα 36 πόντων, με 9 ασίστ έναντι μηδενός λάθους, με 10/16 σουτ και με +19 (που έγινε +21 στο 11ο λεπτό), μου προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη.

Ο Βεζένκοβ μπορεί να μην ήταν στα γνωστά υψηλά επίπεδα απόδοσης (αν και φαινόταν ότι έψαχνε μία μεγάλη επιθετική επίδοση για να μείνει στο κυνήγι του 1ου σκόρερ της διοργάνωσης), ωστόσο, ο Γουίλιαμς-Γκος έβγαλε μάτια σε οργάνωση, σε εκτέλεση και σε ανασταλτικά καθήκοντα και η εξαιρετική απόδοση του, ήταν αυτή που οδήγησε τους φιλοξενούμενους στην ισοφάριση της κορυφαίας παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής ιστορίας τους, για το πρώτο 20λεπτο (61 πόντοι).

Παρά την αμυντική χαλαρότητα που παρουσίαζαν κατά διαστήματα από την 2η περίοδο κι εντεύθεν, οι «φιλοξενούμενοι» είχαν τόσο καλή δημιουργία και εκτέλεση μαζί, που το παθητικό των 27 πόντων στο 2ο δεκάλεπτο και οι 15 που δέχτηκαν στο πρώτο 4λεπτο του 2ου μέρους, δεν προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία.

Ο Μπαρτζώκας, άλλωστε, πήρε αμέσως τάιμ-άουτ στο 55-65 και η αντίδραση των παικτών του ήταν ένα επιμέρους 10-2, με την διαφορά να εκτοξεύεται στο +18 και τον Πίτερς (ρεκόρ καριέρας με 33 πόντους με 8/9 τριπ.) να βλέπει το καλάθι σαν… βαρέλι.

Κι εκεί που όλα έδειχναν να δουλεύουν ρολόι, έρχεται ξαφνικά μία «τρικυμία» και στις δύο πλευρές του γηπέδου (λάθη και κακές αποφάσεις μπροστά και αδιανόητη χαλαρότητα πίσω), με τους Γερμανούς να παίζουν βόλεϊ και για λίγα λεπτά να ανανεώνουν όλες τις επιθέσεις που δεν κατέληγαν στο «ερυθρόλευκο» καλάθι!

Κάπως έτσι, από τον «παράδεισο» της 11ης εφετινής εκτός έδρας νίκης (επίδοση ρεκόρ), ο Ολυμπιακός δεν έφτασε απλά στην πόρτα της «κόλασης» (αν έχανε θα πήγαινε στο 0/4), αλλά πέρασε και λίγο το κατώφλι της!

Το σημαντικότερο “takeaway” της βραδιάς, όμως, ήταν η εντυπωσιακή αντίδραση των Πειραιωτών όταν σήμανε συναγερμός και η Άλμπα βρέθηκε στο +3 (90-87), 2’42” πριν το τέλος. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, οι «ερυθρόλευκους» έβγαλαν το ένστικτο της επιβίωσης και χωρίς να δεχθούν καλάθι μέχρι την κόρνα της λήξης, πέτυχαν 9 αναπάντητους πόντους και «καθάρισαν» το ματς (90-96 στο 39’37”).

Συμπερασματικά, οι φιλοξενούμενοι μπορεί να μην έθελξαν με την απόδοσή τους (καλό είναι να θυμόμαστε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες παίζουν με ένα point-guard, ενώ παρατάχθηκαν χωρίς τις πρώτες επιλογές στο “5”, αλλά και τον Φουρνιέ), ωστόσο, πέτυχαν το ζητούμενο και μάλιστα υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Με τους Φαλ, Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βιλντόζα να θέτουν υποψηφιότητα για επιστροφή με την Μακάμπι και με τεράστιο κέρδος την απόδοση των Γουίλιαμς-Γκος και Πίτερς, ο Ολυμπιακός θέλει να κλείσει νικηφόρα την κανονική περίοδο, να μάθει τον αντίπαλό του στα playoff και εν συνεχεία να δουλέψει απερίσπαστος για περίπου 10 μέρες στην προπόνηση, ώστε να αποκτήσει και πάλι τους αυτοματισμούς του μπροστά και την σκληράδα του πίσω.

Αν τα καταφέρει και χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει με Γουόκαπ και Έβανς, τότε θα είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι. Ανεξαρτήτως αντιπάλου!

Παναθηναϊκός: Όσο πλησιάζει το Final 4, τόσο ανεβάζει ρυθμούς!Με το πρώτο τζάμπολ της post-season να απέχει ακριβώς 18 μέρες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι «πράσινοι» έχουν βαλθεί να «κλείσουν» με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο όλες τους τις εκκρεμότητες.

Αν οι δύο ανατροπές της 4ης περιόδου με Άλμπα και Μακάμπι έδωσαν στο «τριφύλλι» ένα «κανονάκι» επιπλέον, σε σχέση με τον στόχο των πέντε νικών (και των εικοσιενός στο σύνολο), που είχε θέσει ο Αταμάν πριν το ματς με την Βιλερμπάν (28/02), το εντός έδρας στραβοπάτημα της προηγούμενης εβδομάδας από την Παρί, περιέπλεξε τα πράγματα!

Μοιραία, ο «επτάστερος» είχε μπροστά του δύο ματς για να σιγουρέψει την 4άδα και μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, δεν «καθάρισε απλά την μπουγάδα», αλλά έστειλε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, ότι αν κάποια ομάδα καλοβλέπει το εφετινό τρόπαιο, θα πρέπει να περάσει από πάνω του!

Η αρχή έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (29/03) όταν έγινε γνωστή η είδηση της οριστικής συμφωνίας με τον Κέντρικ Ναν, για τριετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές, που από την μία προκαλούν ίλιγγο (13,5 εκ.$) και από την άλλη αποδίδουν δικαιοσύνη για έναν παικταρά του δικού του βεληνεκούς και της δικής του προσφοράς στις δύο του σεζόν του στην ομάδα.

Έκτοτε, φαίνεται ότι όλα πήραν τον δρόμο τους. Με την αυτοπεποίθηση στο φουλ, ο Παναθηναϊκός πήγε στο Μοντεκάρλο και σε διάρκεια, παρουσίασε το πιο ποιοτικό αγωνιστικό πρόσωπο εκτός των συνόρων μέσα στο 2025, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει» το παιχνίδι της Μονακό και να αφήσει για άλλους τους υπολογισμούς και τα σενάρια για το τέταρτο και τελευταίο εισιτήριο που «σφραγίζει» το πλεονέκτημα έδρας για τα playoff.

H νίκη (88-76), η υπερκάλυψη της εις βάρος του διαφοράς από τον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ (88-91), η απόδοση για Οσκαρ της πρώτης περιόδου (+11 με 8 ασίστ/1 λάθος και 13/15 σουτ) και το ανεπανάληπτο ρεσιτάλ του Κέντρικ Ναν (37 πόντους με 4 ασίστ, 9/12 δίποντα & 5/5 τρίποντα), «κλείδωσαν» μία και καλή την 3η θέση (υπό προϋποθέσεις μπορεί να τερματίσει και 2ος).

Τα έξτρα καλά νέα είχαν να κάνουν και με την περισσότερο από ικανοποιητική επανεμφάνιση του Γιούρτσεβεν (είχε πατήσει παρκέ και με την Παρί, αλλά για μόλις 3 λεπτά), ο οποίος έδωσε μία ακόμη επιθετική διάσταση στο παιχνίδι των «πρασίνων» στο 2ο μέρος.

Ο λόγος για το αποτελεσματικό του “ρολάρισμα” προς το καλάθι και τα καλά του τελειώματά, όταν οι γηπεδούχοι έστελναν δεύτερο παίκτη πάνω στο pick που έπαιρνε ο Ναν, πριν του πασάρει την μπάλα! Κακά τα ψέματα, με τον Τούρκο ψηλό (8 πόντους και 3 ριμπάουντ με 4/5 σουτ σε 14′) να δείχνει σε καλή κατάσταση μετά από απουσία 2,5 μηνών, ο συμπατριώτης του τεχνικός έχει πλέον τέσσερις παίκτες για τις θέσεις μέσα στην ρακέτα και μπορεί να ανοίξει λίγο το rotation των ψηλών.

Ένα επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο, όμως, έχει να κάνει με την επιστροφή της αμυντικής σκληράδας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περυσινή κατάκτηση του τίτλου! Και μάλιστα χωρίς τον παίκτη (Λεσόρ) που ανεβάζει την αμυντική ένταση στο ζενίθ!

Με αυτά και με εκείνα, ο Παναθηναϊκός κατέβασε την εντός έδρας παραγωγικότητα των παικτών του Σπανούλη κατά 13 πόντους (οι Μονεγάσκοι έχουν 9/9, όταν σκοράρουν πάνω από 90 και μόλις 1/5, όταν μένουν κάτω από τους 80 πόντους) κι έφτασε τις 12 νίκες σε 13 αγώνες (μέσα κι έξω), στα ματς που το παθητικό του δεν ξεπερνάει το φράγμα των 80!

Κάπως έτσι, από τα νεύρα με την Παρί, την παρομοίωση της ομάδας του με «σύνολο βετεράνων» και την ατάκα για τα play in, μέσα σε επτά μέρες ο Αταμάν κάθεται αναπαυτικά πάνω στις δάφνες της αδιαμφισβήτητα σπουδαίας επιτυχίας του να «αγγίξει» το πέμπτο του Final 4 στις τελευταίες 6 σεζόν!

Αλήθεια, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι «πράσινοι» θα χάσουν την πτήση για τον Άμπου Ντάμπι;

Exit mobile version