Σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να σημειωθεί σημαντική αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας αναμένουν κορύφωση των κρουσμάτων COVID-19 εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την εξάπλωση του ιού και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία.
Σε απάντηση στην αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι υγειονομικές αρχές ενισχύουν τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους, για την προστασία των πολιτών από τον ιό. Η χρήση μάσκας έχει αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19, και αυτή η ανανεωμένη έμφαση έρχεται καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν επί του παρόντος 1.500 ασθενείς με τον ιό, συμπεριλαμβανομένων 95 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Επιπλέον, παρατηρείται αισθητή αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων, επιτείνοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Περισσότερο επηρεάζονται οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία και πιο εντατική φροντίδα.
Ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε αναφορικά με τους πολίτες πως «πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ούτως ώστε να λάβουν οδηγίες για τη λήψη αντιικής θεραπείας». Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε για τον κορωνοϊό πως «έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες», ενώ πρόσθεσε ότι «και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα κρούσματα του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να καταγραφούν αυξητική πορεία, «αλλά μάλλον θα δούμε την κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια θα είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, τόνισε: «Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη». Υπενθυμίζεται ότι σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι οι μαθητές με κορωνοϊό μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, χωρίς να προσμετρηθούν οι απουσίες τους έως πέντε ημέρες.