ΑΝΕΣΤΗΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
12.09.2023 | 12:30

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για τον “τελικό” της Σόλνα ανάμεσα στη Σουηδία και την Αυστρία και τη μεγάλη ευκαιρία του Ισραήλ.

Για τον έκτο προκριματικό όμιλο του Euro 2024, η Σουηδία υποδέχεται απόψε στη Σόλνα την Αυστρία σε ένα ματς με χαρακτήρα τελικού για τη δεύτερη προνομιούχο θέση (21:45 Novasports 3HD, Live από το SPORT24). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο γκρουπ είναι και το Βέλγιο, το οποίο εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να τερματίσει πρώτο.

Αυτή τη στιγμή, η Αυστρία είναι αήττητη με 10 βαθμούς (3-1-0), έχοντας μάλιστα αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στις Βρυξέλλες από τους “κόκκινους διαβόλους”. Η Σουηδία αντίθετα, έχει συλλέξει έξι βαθμούς με απολογισμό 2-0-2, έχοντας χάσει εντός έδρας από το Βέλγιο με 3-0 και στη Βιέννη από την Αυστρία με 2-0.

Η ομάδα του Γιάνε Αντερσον λοιπόν, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ουσιαστικά είναι υποχρεωμένη απόψε να κυνηγήσει τη νίκη, διότι σε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα οι ελπίδες της για πρόκριση στην τελική φάση θα ελαχιστοποιηθούν.

Μάλιστα, η Σουηδία καλείται να κερδίσει με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να “παλέψει” και το ενδεχόμενο της ισοβαθμίας με την Αυστρία. Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο οι Αυστριακοί είχαν επικρατήσει με δύο γκολ του Μπαουμγκάρτνερ στο τελευταίο δεκάλεπτο, έχοντας ωστόσο την απόλυτη υπεροχή στο ματς (20-4 οι τελικές, 1,90-0,27 τα xGoals).

Το σύνολο του Ραλφ Ράνγκνικ, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Nations League είναι αήττητο επτά σερί ματς (5-2-0) φιλικά και επίσημα. Η αποστολή της Αυστρίας απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται σε κλαμπ της Bundesliga και έχουν μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και παίκτες όπως ο αρχηγός Αλάμπα (Ρεάλ), οι στόπερ Ντάνσο (Λανς), Πος (Μπολόνια) και ο επιθετικός Αρναούτοβιτς (Ιντερ), που αγωνίζονται σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Γενικά, η Αυστρία είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό σύνολο και με βάση το ξεκίνημά της στον όμιλο δείχνει απόλυτα ικανή να βρεθεί για τρίτο διαδοχικό Euro στην τελική φάση.

Η Σουηδία πάντως ξέσπασε το Σάββατο με 5-0 στην Εσθονία, έχοντας πέντε διαφορετικούς σκόρερ, τους Γκιόκερες (Σπόρτινγκ), Κουλουσέφσκι (Τότεναμ), Ισακ (Νιούκαστλ), Κουάισον (Αλ-Ετιφάκ) και Κλάεσον (Κοπεγχάγη). Έστειλε λοιπόν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τις πιθανότητές της. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Σουηδοί από το 2000 και μετά δεν έχουν λείψει από καμία τελική φάση Euro, επομένως αποκλείεται να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τα όπλα.

Στη λογική λοιπόν, ότι η Σουηδία θα ρισκάρει για τη νίκη και θα προσπαθήσει να βγάλει παιχνίδι υψηλής έντασης, εκμεταλλευόμενη την ατμοσφαιρική της έδρα, θα στραφούμε προς τα πολλά γκολ. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και η Αυστρία, η οποία σκοράρει επτά διαδοχικά ματς και βρίσκει δίχτυα σε έξι σερί κόντρα στη Σουηδία από το 2013 και μετά. Στο 2.50 το Goal/Goal & Over 2,5.

“Έρχεται” το Ισραήλ
Στον έκτο όμιλο και στην αναμέτρηση του Ισραήλ με τη Λευκορωσία (21:45 Novasports Extra 3, Live από το SPORT24), ο άσος θεωρητικά είναι δυνατό φαβορί. Το Ισραήλ πήρε ισοπαλία 1-1 το Σάββατο στο Βουκουρέστι και διατηρήθηκε σε απόσταση βολής από τη δεύτερη Ρουμανία, στο -1.

Το Ισραήλ έχει εξασφαλισμένη θέση στα μπαράζ του Μαρτίου μέσω του Nations League, ωστόσο ο όμιλος του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται ακόμη και την απευθείας πρόκριση. Μέχρι στιγμής, σε πέντε ματς έχει χάσει μόνο εκτός έδρας από την πρωτοπόρο Ελβετία.

Γενικά, το Ισραήλ φαίνεται πως είναι μία ομάδα που έρχεται, καθώς μέσα στο 2023 η Νέων της χώρας κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ η U21 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro. Είναι λοιπόν θέμα χρόνου το Ισραήλ να πετύχει μία μεγάλη επιτυχία και σε επίπεδο Ανδρών, όπου ψάχνει την πρώτη πρόκριση της ιστορίας του σε τελική φάση Euro.

Στον αντίποδα, η Λευκορωσία, παρότι άλλαξε προπονητή, έμεινε στο 0-0 με την Ανδόρα, στο ντεμπούτο του Ισπανού Κάρλος Αλός Φερέρ. Οι Λευκορώσοι μετρούν μόλις μία νίκη στα τελευταία 18 επίσημα παιχνίδια τους (1-4-13) και ουσιαστικά δεν έχουν ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης.

Τον Ιούνιο, η Λευκορωσία είχε χάσει στη Βουδαπέστη από το Ισραήλ, 2-1 με ανατροπή, με γκολ στο 85′ (πέναλτι) και στο 91′. Το σκορ είχε ανοίξει ο πολύτιμος χαφ Εμπόνγκ στο 16′, ο οποίος τώρα θα απουσιάσει διότι συμπλήρωσε κάρτες.

Η Λευκορωσία έχει να κερδίσει επίσημο ματς εκτός έδρας από το 2020 και το 2-1 επί του Καζακστάν για το Nations League. Έκτοτε μετράει 0-3-9. Στο 1.35 ο άσος, στο 2.10 με No/Goal. Το Ισραήλ δέχεται τουλάχιστον ένα γκολ 20 διαδοχικά παιχνίδια από τον Οκτώβριο του 2020, κόντρα όμως σε έναν αντίπαλο με κρίση ταυτότητας έχει μία εξαιρετική ευκαιρία να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σουηδία – Αυστρία: Goal/Goal & Over 2,5 (απόδοση 2.50), 21:45
Ισραήλ – Λευκορωσία: 1 & No/Goal (απόδοση 2.10), 21:45