ΕΛΛΑΔΑ 23.06.23 09:56 Η υπέροχη ανώνυμη παραλία βρίσκεται στα βορειονατολικά του νησιού Φλέβες. Ο μόνος τρόπος να προσεγγίσεις το νησί είναι με ιδιόκτητο ή ενοικιασμένο σκάφος.

Νίκος Σταματίνης Πριν από μερικές ημέρες, γυρνώντας με το πλοίο της γραμμής από τις Κυκλάδες και ενώ στα δεξιά μου είχαν αρχίσει να φαίνονται τα φώτα από τις ακτές της Αττικής, κοίταξα στο βάθος. Στη μέση του πουθενά υπήρχαν κάποια κόκκινα φώτα, προφανώς των ανεμογεννητριών. Αμέσως κοίταξα στον χάρτη να δω από πού μπορεί να έρχονταν. 

Επρόκειτο (μάλλον) για τις λεγόμενες Φλέβες Ανατολικής Αττικής, μία πολύ μικρή βραχονησίδα που είναι γνωστή για τους κατοίκους της Βουλιαγμένης και της γύρω περιοχής. Είναι όμως παντελώς άγνωστη για πολλούς από εμάς τους υπολοίπους.

Έψαξα λίγο περισσότερο περιμένοντας μία από τις εκατοντάδες βραχονησίδες που συνήθως μάς περνούν ως παντελώς αδιάφορες. Όπως αποδείχθηκε αυτή δεν ήταν μία τέτοια περίπτωση. Οι Φλέβες διαθέτουν μία παραλία που θα ζήλευαν ακόμα και τα ωραιότερα και πιο τουριστικά νησιά του Αιγαίου. 

Οι Φλέβες ως «νησί των ΟΥΚάδων»Το συγκεκριμένο νησί, από τον προηγούμενο ήδη αιώνα, συνδέθηκε με τον ελληνικό στρατό και για πολύ καιρό είχε το προσωνύμιο «νησί των ΟΥΚάδων», καθώς λειτουργούσε ως ναυτικό οχυρό. Ούτως ή άλλως αποτελεί ιδιοκτησία ουσιαστικά του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ενώ στις μέρες μας έχει περάσει στη διοίκηση της Υπηρεσίας Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχει επιλογή να επισκεφτείς το συγκεκριμένο νησί με πλοίο της γραμμής παρά μόνο με ιδιόκτητο σκάφος. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή ενοικίασης μικρών σκαφών από τα απέναντι παράλια της Αττικής. Το καλοκαίρι δεν είναι απίθανο να βρεις και κάποια οργανωμένη κρουαζιέρα.

Σε κάθε περίπτωση, έχεις πολλούς λόγους να επισκεφτείς τις Φλέβες. Η ίδια η παραλία είναι πραγματικά εντυπωσιακή ενώ αν είσαι λάτρης των καταδύσεων θα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις πεντακάθαρα νερά και έναν βυθό πλούσιο και γεμάτο ενδιαφέρον. Γιατί να μην το δοκιμάσεις;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ όλα τα θέματα