Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν πρώτα σκληρός (αγωνιστικά και πνευματικά) κι εν συνεχεία αποτελεσματικός. Η εξήγηση της επιμονής στον Κέντρικ Ναν, τα σίγουρα χέρια και τα υψηλά επίπεδα της άμυνας. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.
Η προηγούμενη διαβολοβδομάδα άνοιξε μια μικρή πληγή στον Παναθηναϊκό AKTOR από την στιγμή που πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία της Κωνσταντινούπολης -το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια άλλη ιστορία.
Με το πρόγραμμα να υποδεικνύει πως μετά από αυτό ακολουθούσαν τρεις δοκιμασίες μακριά από το ΟΑΚΑ, ο βαθμός δυσκολίας ήταν εκ των πραγμάτων πολύ ψηλός. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός AKTOR ανταποκρίθηκε με τον δέοντα τρόπο. Το “κι όμως” δεν αποτελεί μομφή για το ταλέντο αυτής της ομάδας (είναι άφθονο), αλλά για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα παιχνίδια που προηγήθηκαν. Με αφέλεια και προβληματικό τρόπο στο φινάλε.
Αυτή τη φορά (ή αν προτιμάτε, αυτές τις φορές) όμως, ήταν πολύ διαφορετικός. Σαν τη μέρα με τη νύχτα. Κυνικός, αποτελεσματικός, αποφασισμένος και σκληρός. Αγωνιστικά και πνευματικά. Πήγε στην LDLC Arena και έκανε το αυτονόητο, γύρισε ένα… χαμένο παιχνίδι στη Salle Gaston Medecin και καθάρισε σαν αυτό την Αρμάνι Μιλάνο στο Mediolanum Forum, λίγες ημέρες αργότερα.
Ο κοινός παρονομαστής; Ο Κέντρικ Ναν!
Ο 28χρονος γκαρντ, που προσγειώθηκε στην Αθήνα μετά από την έναρξη της σεζόν, απέδειξε γιατί όλο το καλοκαίρι τα μεγάλα πορτοφόλια της EuroLeague τον ήθελαν διακαώς. Βρήκε τον χρόνο και τον ρόλο του (ίσως πιο νωρίς απ ότι περίμεναν πολλοί) και… έδεσε το γλυκό.
Τα πολλά σίγουρα χέρια
Το καλό για τον Παναθηναϊκό AKTOR είναι πως έχει πολλά σίγουρα χέρια για να αποσυμπιέσει την κατάσταση όταν τα πράγματα ζορίζουν. Ο Τζέριαν Γκραντ προσφέρει low mistake basketball, ο Κώστας Σλούκας ζόρισε τους κοντούς και τους ψηλούς της Αρμάνι Μιλάνο με τα συνεχόμενα πικ εν ρολ, ενώ ο Κέντρικ Ναν πήγε στις -αγαπημένες του- προσωπικές φάσεις και έκανε σμπαράλια όποιον βρήκε απέναντί του.
Αυτό δεν είναι άλλωστε το νόημα της γεμάτης περιφέρειας που έχει φέτος ο Εργκίν Αταμάν; Να νιώθει την απαραίτητη ασφάλεια και -γιατί όχι- να κλείνει τα μεγάλα παιχνίδια με τρεις κοντούς. Αυτοί αποφασίζουν άλλωστε, αυτοί που καθορίζουν την εξέλιξη των αναμετρήσεων.
Η άμυνα στα (σωστά) επίπεδα
Τίποτα απ’ όλα όσα συζητάμε βέβαια δεν θα είχε συμβεί, δίχως την σπουδαία (ατομική και ομαδική) αμυντική λειτουργία. Εν αντιθέσει με ό,τι έγινε απέναντι στη Μονακό (πιο απαιτητικά τα δεδομένα εκεί), οι παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν πραγματικά καλοί στο πίσω μέρος του παρκέ. Με εξαίρεση κάποια δίλεπτα – τρίλεπτα που χαλάρωναν άλλωστε, έκαναν τη δουλειά με τον δέοντα τρόπο.
Η ένταση που έβγαλαν στο τέταρτο δεκάλεπτο, τα αμυντικά ριμπάουντ που εξασφάλισαν (σ.σ.: έχασαν μόνο ένα σε όλη την περίοδο) και η διαρκής παρουσία ενός χεριού στην μπάλα να… ενοχλεί στην εκτέλεση έκαναν τη διαφορά. Κι αντίστοιχα γέμισαν με αυτοπεποίθηση τους παρόντες ώστε να νιώσουν πιο ήρεμοι στην επίθεση και να μη χάσουν το προβάδισμα μέχρι το τέλος.
Ο MVP και οι αφανείς ήρωες
Αν δεν τραυματιζόταν, ενδεχομένως ο Ματιάς Λεσόρ να έπαιρνε τον τίτλο του MVP χάρη στον αριθμό των μονομαχιών που είχε κερδίσει απέναντι στους ψηλούς της Αρμάνι Μιλάνο. Ουδείς όμως μπορεί να παραγνωρίσει πως ο Κέντρικ Ναν (των επτά σερί πόντων στο φινάλε) αποδείχθηκε ο πολυτιμότερος της βραδιάς.
Τούτο βέβαια δεν αναιρεί κάτι ακόμη: την παρουσία πολλών αφανών ηρώων. Του Τζέριαν Γκραντ που ήταν οικονομικός στην επίθεση (10 πόντοι με 4/8 σουτ) και εντυπωσιακός στην άμυνα. Του Κώστα Σλούκα (9 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ) που έκανε το πιο γεμάτο παιχνίδι της πράσινης πορείας του. Του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (7 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 16’42”) που αποδείχθηκε πολύτιμος και υπενθύμισε σε όλους πόσο έλειψε τον προηγούμενο ενάμιση μήνα.
Η ανάγνωση του προγράμματος
Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός AKTOR μετέτρεψε το δύσκολο πρόγραμμα των τριών σερί αγώνων (Βιλερμπάν, Μονακό, Αρμάνι Μιλάνο) στη βενζίνη που χρειαζόταν για να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Κι απέδειξε πως το (εκάστοτε) πρόγραμμα δεν είναι εκ προοιμίου εύκολο ή δύσκολο, αλλά το κάνουν τέτοιο τα αποτελέσματα.
Γι αυτό κιόλας, μια νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Ερυθρού Αστέρα σε έξι βράδια (Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 21:15) είναι ικανή να σφυρηλατήσει ακόμη πιο έντονα τον χαρακτήρα αυτής της εβδομάδας, πριν από ένα δεκαήμερο που περιλαμβάνει τέσσερις (!) αγώνες στην EuroLeague.
Με πρώτους αυτούς στην Ισπανία απέναντι στη Βαλένθια και την Μπασκόνια.