Ο Σαμάτα ήταν ο απόλυτος MVP του ΠΑΟΚ στο 2-1 επί του Παναιτωλικού και η στατιστική του απεικόνιση στο ματς «συμπίπτει» με τα όσα έπραξε δια γυμνού οφθαλμού.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ΠΑΟΚ στο πρόσφατο 2-1 επί του Παναιτωλικού ήταν ο Σαμάτα και το… κερασάκι στην τούρτα της πολύς καλής του εμφάνισης ήταν το πανέμορφο γκολ που σημείωσε στο 26′ της αναμέτρησης. Σε ένα χρονικό σημείο όπου και ισοφάρισε για τους Θεσσαλονικείς και έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα ολική ανατροπή του σκορ που σημείωσαν.
Ο 31χρονος στράικερ «έτρεξε» μακράν την κορυφαία του παρουσία με τον Δικέφαλο στο στήθος, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και μέσω των αριθμών.
Αν επιδιώξουμε να συνδυάσουμε τα όσα έπραξε δια γυμνού οφθαλμού σε συνάρτηση την στατιστική του απεικόνιση μέσω του Wyscout, προκύπτει ένα άκρως… εκρηκτικό μείγμα.
Αλί Σαμάτα, ο «ήρωας» της Τανζανίας που μικρός σκέφτονταν να γίνει στρατιωτικός (vids)*Κινήθηκε σε πολλούς χώρους και έξω από το «κουτί», κυρίως στα αριστερά. Δεν έμενε στατικός και έπαιζε πολύ χωρίς την μπάλα.
*Σημείωσε ένα πανέμορφο σε εκτέλεση γκολ, αφού κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με τακουνάκι από το ύψος της μικρής περιοχής και μάλιστα υπό πίεση. Συν τοις άλλοις το τέρμα του ήταν και ωραίο σε «χτίσιμο», όπου και συμμετείχαν επίσης οι Αν. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Σάστρε.
*Προσέξτε μάλιστα το εξής. Στο 1-1 βγήκε αρχικά έξω από την αντίπαλη περιοχή και έπαιξε για τον Μεϊτέ. Αμέσως μετά κινήθηκε παράλληλα και έστρωσε στον Αν. Ζίβκοβιτς, ενώ τότε έκοψε» για την μικρή περιοχή όπου και βρήκε δίχτυα με το τακουνάκι. Ετσι σε 12 δευτερόλεπτα έκανε τρεις επαφές με την μπάλα στην ίδια φάση που τελείωσε ο ίδιος!
*Επιπλέον έβγαλε ακόμη δύο τελικές, όπου η μία λογίζεται για «καθαρή» ευκαιρία (η κεφαλιά του μόλις στο 2′ που πέρασε λίγο άουτ).
*«Εχασε» μόλις μία πάσα, από τις 15 που επιχείρησε συνολικά (14/15, 93%). Μάλιστα σε εκείνη που του πιστώθηκε ως ανεπιτυχής, ο ΠΑΟΚ πήρε τελικά κόρνερ.
*Στην ίδια φάση μάλιστα, στην λανθασμένη του μεταβίβασή δηλαδή, ήταν εκείνος που πρέσαρε και έτσι η ομάδα «κέρδισε» το στατικό. Ετσι επί της ουσίας μπορεί να υποστηριχτεί, έστω και αφαιρετικά, πως στο συγκεκριμένο κομμάτι «μέτρησε» το απόλυτο!
*Βρήκε δίχτυα και στο 29′ αλλά το γκολ του δεν μέτρησε επειδή ο Οζντόεφ που του έκανε την κάθετη υποδείχθηκε, αρχικά σε ροή αγώνα και ύστερα «συμφώνησε» το VAR, σε θέση οφ σάιντ.
*Επιχείρησε μία φορά να πάει στο 1 vs 1 και το κατάφερε, όταν στο 13′ συνέκλινε και σούταρε, όμως η μπάλα βρήκε σε χέρι αντιπάλου έξω από την περιοχή και καταλογίστηκε φάουλ. Ηταν το στατικό από το οποίο ο Οζντόεφ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Καπίνο.
*Ενεπλάκη σε 11 επιθετικές «μονομαχίες» και επίσημα επικράτησε στις τρεις. Ομως στις οκτώ που θεωρητικά «ηττήθηκε» δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ απώλεσε την κατοχή. Στις τέσσερις δεν βρήκε ελεύθερο πεδίο στην επίθεση να παίξει μπροστά και πήγε safe πίσω, σε ακόμη δύο «κέρδισε» πλάγιο και μόνο στις εναπομείναντες δύο ο έλεγχος της μπάλας πέρασε στον Παναιτωλικό.