Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ είναι και με τη βούλα ο έκτος Άγγλος παίκτης που θα φορέσει τη λευκή φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης! Θυμάστε ποιοι ήταν οι πέντε συμπατριώτες του που πέρασαν από τα αποδυτήρια του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου»;

Λόρι ΚάνινγκχαμΣτιβ ΜακΜάναμανΝτέιβιντ ΜπέκαμΜάικλ ΌουενΤζόναθαν ΓούντγκεϊτΑν και το ποδόσφαιρο στην Ισπανία το έφεραν Άγγλοι μετανάστες και ναυτικοί που μάλιστα αγωνίστηκαν στις πρώτες ισπανικές ομάδες που ιδρύθηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο, από την εποχή που έγινε επαγγελματικό, το δρομολόγιο Αγγλία-Ισπανία μετατράπηκε σε… άγονη γραμμή!

Είναι χαρακτηριστικό πως Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης μετρούν μέχρι και σήμερα μόνο έναν Άγγλο επαγγελματία ποδοσφαιριστή σε όλη τους την ιστορία, τον Γκάρι Λίνεκερ η Μπάρτσα και τον Κίραν Τρίπιερ η Ατλέτικο!

Η Ρεάλ με την απόκτηση του Τζουντ Μπέλινγκχαμ ανέβασε το δικό της αριθμό στους έξι! Πάμε να θυμηθούμε τους προηγούμενους πέντε Άγγλους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα των blancos!

Γράφει ο Μιχάλης Ψιμίτης

Λόρι ΚάνινγκχαμO Κάνινγκχαμ ήταν ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας! Επίσης, ήταν ο πρώτος Βρετανός που τόλμησε το πέρασμα από την Αγγλία στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ το 1979! O ταλαντούχος εξτρέμ αγωνιζόταν μέχρι τότε στη Γουέστ Μπρομ έχοντας σχηματίσει το φοβερό τρίο «The Three Degrees» μαζί με τους Σίριλ Ρέτζις και Μπρέντον Μπάτσον, δηλαδή τους άλλους δύο μαύρους ποδοσφαιριστές των Baggies! Για να τον αποκτήσει η Ρεάλ χρειάστηκε να πληρώσει σχεδόν 1 εκατομμύριο λίρες, ένα ποσό που θεωρούταν υπέρογκο για την εποχή!

Ο Κάνινγκχαμ προσαρμόστηκε αμέσως στη Μαδρίτη και ήταν καθοριστικός στο νταμπλ της Ρεάλ τη σεζόν 1979-80 σημειώνοντας 12 γκολ! Η συνέχεια όμως, δεν ήταν ανάλογη λόγω σοβαρών τραυματισμών στο γόνατο και το πέλμα. Ο γεννημένος στο Λονδίνο εξτρέμ παρέμεινε στη «Βασίλισσα» μέχρι το 1984 αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν δανεικός σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σπόρτινγκ Χιχόν. Ο ίδιος «ερωτεύτηκε» τη Μαδρίτη και την Ισπανία, παντρεύτηκε Ισπανίδα και επέστρεψε δύο φορές για να αγωνιστεί στην ισπανική πρωτεύουσα όχι με τη λευκή φανέλα της Ρεάλ, αλλά με την ερυθρόλευκη της Ράγιο Βαγιεκάνο! Δυστυχώς, ο θάνατος τον βρήκε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην πόλη που λάτρεψε μόλις στα 33 του έτη…

Στιβ ΜακΜάναμανΧρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να αποκτήσει ξανά η Ρεάλ κάποιον παίκτη από τη Γηραιά Αλβιώνα! Ο Στιβ ΜακΜάναμαν άφησε την Λίβερπουλ, πέρασε τις πύλες του Μπερναμπέου τον Ιούλιο του 1999 και έγραψε τη δική του ιστορία με τους blancos! Ο ΜακΜάναμαν ξεκίνησε με «εκρηκτικό τρόπο» στην παρθενική του σεζόν και σύντομα έγινε απαραίτητος στη Βασίλισσα! Έκλεισε την πρώτη του χρονιά μια απίθανη γκολάρα στον τελικό του Champions League του 2000 κόντρα στη Βαλένθια, όπου ανακηρύχθηκε MVP!

Ο Άγγλος θα περίμενε ότι στη Ρεάλ θα ήταν ευγνώμονες για την μεταγραφή του αλλά μάλλον δεν ήξερε τι εστί «Φλορεντίνο Πέρεθ». Η έλευση του γνωστού επιχειρηματία στα πράγματα της Ρεάλ σήμανε και την έναρξη της εποχής των galacticos. Ωστόσο κεφάλαιο για τις πανάκριβες μεταγραφές που ονειρευόταν ο νέος πρόεδρος δεν υπήρχε, θα έπρεπε να βρεθεί από πωλήσεις παικτών. Ξαφνικά, ο ΜακΜάναμαν δεν χωρούσε στα πλάνα της νέας διοίκησης, που του φέρθηκε αισχρά προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τον ξεφορτωθεί.

Οι προτάσεις έφταναν βροχή από Αγγλία και Ιταλία, όμως, ο πεισματάρης «Macca» τις απέρριπτε όλες γιατί ήθελε να πετύχει στην Ισπανία. Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε τον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα αγωνιζόταν παρά ελάχιστα αλλά μέχρι τον Οκτώβριο ο Μακμάναμαν με τον επαγγελματισμό του είχε γυρίσει το κλίμα υπέρ του και τελείωσε τη σεζόν με 42 εμφανίσεις! Θα αποχωρούσε τελικά το καλοκαίρι του 2003 κι αφού είχε βοηθήσει στην προσαρμογή του επόμενου της λίστας μας!

Ντέιβιντ ΜπέκαμΗ πιο πολυδιαφημισμένη και πιο ακριβή μεταγραφή Βρετανού ποδοσφαιριστή στη Μαδρίτη μέχρι την μετακίνηση του Γκάρεθ Μπέιλ, ήταν ασφαλώς αυτή του Ντέιβιντ Μπέκαμ! Ο «Μπεκς» μετά από μια δεκαετία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έψαχνε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του (και περισσότερα λεφτά βεβαίως) και τα βρήκε στη Μαδρίτη! Ήταν μάλλον το πιο λαμπερό (με όρους μάρκετινγκ) κομμάτι στο παζλ των galacticos που έφτιαχνε ο Πέρεθ.

Ο Μπέκαμ πωλήθηκε για 37 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ και λίγοι θυμούνται σήμερα πως νωρίτερα εκείνο το καλοκαίρι είχε φτάσει μια ανάσα από την Μπαρτσελόνα! Έγινε ο τρίτος Άγγλος που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ, όχι με το Νο 7 που πάντα είχε στην πλάτη αλλά με το Νο 23 λόγω… Μάικλ Τζόρνταν!

Η συνέχεια για τον Μπέκαμ και την ομάδα των galacticos είναι λίγο πολύ γνωστή καθώς απέτυχαν παταγωδώς αγωνιστικά αν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως εμπορικά εκτόξευσαν την Ρεάλ. Ο «Μπεκς» μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του συμφώνησε σε ένα μυθικό deal με τους LA Galaxy του MLS και το ανακοίνωσε στη μέση της χρονιάς 2006-07 με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τον τότε προπονητή των Μαδριλένων, Φάμπιο Καπέλο να «παγώσουν» και να μείνει εκτός αγώνων για κανένα μήνα.

Ξαφνικά τον Φεβρουάριο ο Ιταλός τον επανέφερε στα πλάνα του και ο Μπέκαμ βγήκε μπροστά με ηγετικό τρόπο στην προσπάθεια της Ρεάλ να κατακτήσει το πρωτάθλημα! Ο Άγγλος εξτρέμ ήταν φανταστικός στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν και πήρε τον πρώτο του σημαντικό τίτλο με την Ρεάλ στην εκπνοή της παρουσίας του στη Μαδρίτη! Οι blancos προσπάθησαν να ακυρώσουν τη συμφωνία του με την αμερικανική ομάδα την τελευταία στιγμή ώστε να παραμείνει στο Μπερναμπέου, όμως ήταν πια αργά!

Μάικλ ΌουενΟ Όουεν ήταν ακόμα μια high-profile μεταγραφή της Βασίλισσας την εποχή των galacticos! Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 2001 κατέφτασε από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2004 σε μια ομάδα που είχε ήδη τους Ρονάλντο και Ραούλ στην επιθετική της γραμμή! Στην Ρεάλ πόνταραν και στην παρουσία του Μπέκαμ που θα μπορούσε να βοηθήσει τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα να προσαρμοστεί ταχύτατα αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη!

Ο Όουεν δεν τα πήγε άσχημα σκοράροντας 16 τέρματα σε 45 εμφανίσεις, ανάμεσα τους και ένα γκολ σε «El Clasico» αλλά ήταν φανερό πως δεν έκανε το «κλικ» στη Μαδρίτη. Ο Τύπος και οι οπαδοί τον κατηγορούσαν πως δεν μπορούσε να διατηρήσει τη φόρμα του σε υψηλό επίπεδο για συνεχόμενα ματς.

Ο ίδιος είχε τονίσει πως η οικογένεια του δεν περνούσε καλά στη Μαδρίτη μένοντας σε ξενοδοχείο κι όχι σε σπίτι. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 να έρχεται την επόμενη χρονιά και τον Όουεν να παραμένει η τρίτη επιλογή για την επίθεση της Ρεάλ, έφτασε η στιγμή της αποχώρησης! Ο 25χρονος, τότε, επιθετικός ξεκαθάρισε στη διοίκηση της Βασίλισσας πως ήθελε να γυρίσει στην Premier League και η Λίβερπουλ επικοινώνησε για την επιστροφή του.

Η Ρεάλ όμως ήταν αποφασισμένη να τον πουλήσει ακριβά και τότε ήταν που εμφανίστηκε η Νιούκαστλ δίνοντας περίπου 16 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή τα διπλάσια από όσα τον είχε αγοράσει η ομάδα της Μαδρίτης. Οι Μαδριλένοι τον τύλιξαν σε κορδέλα και τον έστειλαν πακέτο πίσω στο Νησί!

Τζόναθαν ΓούντγκεϊτΈνα από τα μεγαλύτερα what ifs του αγγλικού ποδοσφαίρου, κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί στην καριέρα αυτού του ταλαντούχου κεντρικού αμυντικού αν δεν τραυματιζόταν ασταμάτητα! Ο Γούντγκεϊτ ήδη από τα πρώτα του βήματα στη Λιντς είχε εντυπωσιάσει με το ταλέντο του αλλά τα τελευταία του χρόνια στα «Παγώνια» συνοδεύτηκαν από τραυματισμούς.

Αυτοί συνεχίστηκαν και στην επόμενη ομάδα του την Νιούκαστλ που έπαιξε για μια σεζόν χωρίς να καταφέρει να την ολοκληρώσει. Η Ρεάλ τον έφερε στη Μαδρίτη μια εβδομάδα μετά τον Μάικλ Όουεν, σε μια μεταγραφή που αιφνιδίασε τους πάντες καθώς ο Γούντγκεϊτ ήταν και θα έμενε αρκετό καιρό εκτός γηπέδων! Πόσο; Για την ακρίβεια ένα ολόκληρο χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε αποθεραπεία!

Το ντεμπούτο του στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο μετά από τόση αναμονή τελικά ήταν καταστροφικό! Ο Άγγλος σέντερ μπακ σκόραρε σε λάθος εστία στο 25’ και στο 66’ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα! Σε δύο χρόνια στη Μαδρίτη έπαιξε ελάχιστα (μόλις 14 ματς), ήταν μονίμως τραυματίας σε διάφορα σημεία του σώματος του και εν τέλει η Ρεάλ βαρέθηκε να τον περιμένει! Το καλοκαίρι του 2006 τον έστειλε δανεικό στην ομάδα που υποστήριζε από παιδί, την Μίντλεσμπρο, η οποία τον αγόρασε την επόμενη χρονιά!

Σε ψηφοφορία της Marca το 2007, ψηφίστηκε με διαφορά ως η χειρότερη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης για τον 21ο αιώνα!