ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
24.09.2022 | 16:53
Ο πρώην οδηγός της Ακαδημίας της Red Bull και της Toro Rosso, Χάιμε Αλγουερσουάρι, έβγαλε στο φως στον τρόπο με τον οποίο η RBR χειρίζεται τους νέους της οδηγούς, την ωμότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε και εντέλει απομακρύνθηκε, λέγοντας ότι ακόμα βλέπει όνειρα “με τον κ. Μάρκο να μου επιτίθεται”.
Ο Ισπανός Χάιμε Αλγουερσουάρι αναβαθμίστηκε το 2009 στην ομάδα της Toro Rosso στη Formula 1, ως πρωταθλητής της Formula 3, και ένα χρόνο αργότερα τον συνάντησε εκεί ο Κάρλος Σάινθ – επίσης οδηγός της Ακαδημίας της Red Bull.
Παρότι τα αποτελέσματα του 2011 ήταν αρκετά καλά από την πλευρά του Αλγουερσουάρι, στο τέλος εκείνης της χρονιάς απομακρύνθηκε από το κόκπιτ της Toro Rosso, για να δώσει τη θέση του στον ανερχόμενο Ντάνιελ Ρικιάρντο. Αντιθέτως, ο Σάινθ κατάφερε να παραμείνει στη Formula 1, αποχωρώντας από τον αυστριακό οργανισμό για τη Renault.
Μία δεκαετία αργότερα, ο Αλγουερσουάρι -γιος πρώην αναβάτη του παγκοσμίου πρωταθλήματος μοτοσικλετών- έκανε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η Red Bull και ο σύμβουλός της, και υπεύθυνος της Ακαδημίας της, Δρ. Χέλμουτ Μάρκο.
“Δεν πιστεύω ότι μας άρεσε ποτέ ούτε στον Κάρλος ούτε σε μένα η Red Bull”, είπε ο 32χρονος, σήμερα, Αλγουερσουάρι. “Μας βοήθησαν επειδή υπήρχε ταλέντο και το αξίζαμε. Αλλά κατά βάθος αναζητούσαν έναν οδηγό διαφορετικού προφίλ. Το λέω με το χέρι στην καρδιά μου. Η Red Bull ψάχνει οδηγούς που βρίσκονται στη μέση μιας λίμνης, που δεν είναι γνωστοί, ούτε οι ίδιοι ούτε οι οικογένειές τους, και που είναι απόλυτα εξαρτημένοι μόνο από τη Red Bull.
Δεν συνέβη έτσι για έναν οδηγό που ο πατέρας του δραστηριοποιούταν ως οργανωτής στις μικρότερες κατηγορίες πριν από τη F1 και είχε μια θέση και ψήφο στη βιομηχανία. Και στην περίπτωση του Κάρλος, το ίδιο. Στη δική μου περίπτωση, ο εκλεκτός ήταν ο team-mate μου, Μπρέντον Χάρτλεϊ, αλλά εγώ κέρδισα τη Formula 3 και δεν είχαν άλλη επιλογή.
Στην Toro Rosso κέρδιζα τον Μπουεμί, αλλά συνέχισε να απολαμβάνει τη βοήθεια. Σε εμένα ο Νιούι είπε ότι απέρριψα την θέση του τρίτου οδηγού, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια, κανείς δεν μου είχε πει τίποτα”.
Ο Ισπανός, που πέρασε από τη Formula E πριν αποχωρήσει οριστικά από το μότορσπορ στο τέλος του 2015 για να αφοσιωθεί στη μουσική, αποκάλυψε έπειτα την ωμότητα με την οποία του διεμηνύθη από τη Red Bull ότι δεν ανήκει πλέον στην Toro Rosso.
“Ο [διευθυντής της Toro Rosso] Φραντς Τοστ με πήρε τηλέφωνο το πρωί μετά την εκδήλωση της [χορηγού] Cepsa στις 8 το πρωί για μας πει ότι η Red Bull δεν μπορούσε να μας βοηθήσει πια και ότι είχε άσχημα νέα… Και μου το έκλεισε. Διότι, φαντάζομαι, δεν ήθελε να μου μιλήσει”, είπε.
Και συνέχισε: “Σήκωσα το τηλέφωνο και κάλεσα τον Χέλμουτ Μάρκο αμέσως. Τον ρώτησα αν ‘είναι αυτό κάποιου είδους αστείο;’. Μου είπε ‘το άκουσες ήδη, έτσι δεν είναι;’. Τον ρώτησα περί τίνος πρόκειται, και μετά μου είπε ‘δεν μπορούσα να κάνω τίποτα’. Μου άφησε να εννοηθεί ότι η Red Bull δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος, αλλά ένα ‘συμβούλιο’ πίσω από αυτήν, με διαφορετικά συμφέροντα, που αποφασίζει. Αλλά μου έγινε σαφές ότι δεν είναι ο Μάρκο που αποφασίζει, από όσα μου είπε. Και αυτή ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε”.
Κι έπειτα, ο Χάιμε Αλγουερσουάρι είπε τα εξής: “Στη Red Bull δεν ζούσες γαλήνια ακόμα κι αν έφερνες σπουδαία αποτελέσματα. Οι αντίπαλοί σου σε συνέχαιραν περισσότερο από την ίδια σου την ομάδα. Κι αυτό το αισθανόμασταν από 15 χρονών. Τίποτα δεν ήταν ποτέ αρκετό. Κι αν δείτε, αυτός ήταν και ο τρόπος για τον Μαξ Φερστάπεν με τον πατέρα του. Αυτό είναι το σχολείο της Red Bull.
Έχω ακόμα πολύ παράξενα όνειρα από εκείνο τον καιρό, όταν κοιμάμαι. Βλέπω τον κ. Μάρκο, μονίμως θυμωμένο, να μου επιτίθεται σαν να ήμουν παιδί. Μου προκάλεσε [ψυχικό] τραύμα. Δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμα και με θεραπείες από διάφορους ψυχολόγους. Καμιά φορά ξυπνώ κλαίγοντας, έχω κάνει έναν σπουδαίο γύρο και βλέπω τον κ. Μάρκο θυμωμένο”.