Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει το «στιγμιότυπο» των τεσσάρων ανταγωνιστών για το πρωτάθλημα, μία μέρα πριν από την… επίσημη εκκίνηση της καινούριας σεζόν με τα ευρωπαϊκά ματς ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ καλείται να υποστηρίξει με πράξεις την υλοποίηση του μεγάλου στόχουΗ ΑΕΚ θα «χτιστεί» στα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια τηςΗ μεγάλη ανάγκη του Παναθηναϊκού για να κερδίσει χρόνοΟ Ολυμπιακός έτοιμος για το πιο ισορροπημένο ρόστερ με τρία «όπλα»Φτάσαμε στην εκκίνηση, λοιπόν. Πέρασαν γρήγορα οι μέρες από τον buzzer beater τίτλο του ΠΑΟΚ στην τελευταία αγωνιστική και το buzzer beater ιστορικό γκολ του Ελ Καμπί στον τελικό του Conference League. Είκοσι χρόνια μετά το 2004, αυτό το 2024 η αλήθεια είναι ότι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Πώς είναι η… φάση των «τεσσάρων» στην εκκίνηση; Κάπως έτσι…

Ο ΠΑΟΚ καλείται να υποστηρίξει με πράξεις την υλοποίηση του μεγάλου στόχουΟ ΠΑΟΚ προς το παρόν πάει με την κεκτημένη του ταχύτητα. Με τη χημεία του. Με την ομάδα. Προφανώς, ούτε η παραμονή του πολύτιμου Κεντζιόρα, ολυτε η απόκτηση των Θυμιάνη – Τσιφτσή, ούτε καν η μεταγραφή του Μαντί Καμαρά, προκαλούν ρίγη συγκίνησης. Προφανώς, το οικονομικό είναι «θέμα» και ο Δικέφαλος δεν μπορεί να δαπανήσει μεγάλα ποσά. Η λογική υπαγορεύει ότι με τη Μπάνια Λούκα ο Λουτσέσκου θα τεστάρει τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη δίψα πολλών παικτών.

Ο ίδιος έχει μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη απόκτησης τριών επιπλέον ποδοσφαιριστών, σαφώς δεν μπορεί να παίξει στο Group Stage του ολοκαίνουριου Champions League με το δίδυμο Μπράντον – Σαμάτα και με τόσο φτωχό για το επίπεδο της διοργάνωσης πάγκο σε ορισμένες θέσεις. Το ζητούμενο είναι να φτάσει στα play offs τουλάχιστον με δύο επιπλέον παίκτες. Η Μάλμε στον επόμενο γύρο, δεν θα είναι «εύκολη». Ο πήχης έχει πάει ψηλά με την ατάκα περί «ομίλου» που ακούγεται ως βασικός στόχος της σεζόν όλο το καλοκαίρι. Μέχρι εδώ, όλα καλά, όμως για τις επόμενες πίστες χρειάζεται ενίσχυση.

Η ΑΕΚ θα «χτιστεί» στα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια τηςΤην καινούρια ΑΕΚ που έχει κερδίσει μέχρι τώρα τις εντυπώσεις στις μεταγραφές, ο Ματίας Αλμέιδα θα προσπαθήσει να τη χτίσει από τα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια της. Sorry, αλλά είμαι βέβαιος για την πρόκρισή της και επί της Ιντερ Ντ’ Εσκάλδες και για τον νικητή του Νόα – Σλιέμα. Συνεπώς, έξι ματς. Για τον Μπρινιόλι και τον Στρακόσα, για τον Κοϊτά και τον Λαμέλα, για τον Περέιρα και τον Οντουμπάτζο, για τον καινούριο επιθετικό και τον όποιο αριστερό μπακ αποκτηθεί ως βασικό. Είναι πλήρης αριθμητικά ήδη σε όλες τις θέσεις εκτός από μία, στην οποία το κενό είναι εκκωφαντικό.

Εφυγε ο Αραούχο, πωλήθηκε ο Πόνσε, αποχώρησε ο Φαν Φέερτ, είναι εκτός λίστας ο ανέτοιμος Τσούμπερ και ο Αλμέιδα βάζει φορ τον Αμραμπατ, όπως είπε σήμερα! Να΄ ναι καλά ο Λιβάι και… πάμε! Εχει ενθουσιασμό, έχει νέα κίνητρα, καινούρια, «ακόρεστα» πρόσωπα, εξαφανίστηκε και η αρχική παγωμάρα των φίλων της μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας. Θα το βρει ο Αλμέιδα, η OPAP Arena γεμάτη θα είναι πάλι εφέτος. Και το καλύτερο όλων είναι ότι τα κεφάλια έχουν χαμηλώσει μετά το περυσινό κάζο στο τέλος. Vamos por duelos, δηλαδή… «πάμε για μονομαχίες», που λέει και ο Ηλιόπουλος…

Η μεγάλη ανάγκη του Παναθηναϊκού για να κερδίσει χρόνοO Παναθηναϊκός έχει βρει καλό προπονητή. Εναν πραγματικά καλό και πάρα πολύ διψασμένο προπονητή που τρέχει μια συνολικά προβληματική προετοιμασία. Χωρίς τον υπερπολύτιμο Ιωαννίδη (να δούμε τον Σεπτέμβριο αν θα έχει παραμείνει στο ρόστερ), χωρίς τους Σλοβένους σε μεγάλο μέρος της, χωρίς καινούριους εξτρέμ, παίζοντας με βασικούς τους Μαντσίνι – Τζούρισιτς και τον Γερεμέγεφ στην κορυφή. Εναν φορ που ήταν πέρυσι εκτός ευρωπαϊκής λίστας! Εχει τον Μαξίμοβιτς, πήρε τον Ινγκασον, είναι καλός ο μεσοαμυντικός κορμός του (θα είναι απώλεια αν φύγει ο Βαγιαννίδης που φάνηκε πόσο τον γουστάρει ο Αλόνσο…), αλλά επιθετικά προς το παρόν αγωνίζεται με παίκτες οι οποίοι πιθανότατα θα είναι αναπληρωματικοί όλη τη σεζόν!

Δεν ξέρω αν αρκούν για να αποκλείσουν τη Μπότεφ, προφανώς είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός, αλλά η ζημιά είναι εύκολο να γίνει στο πρώτο ματς, το μεθαυριανό. Αν είναι προσεκτικός αμυντικά, θα προκριθεί. Τη χρειάζεται πάρα πολύ αυτή την πρόκριση για δεκάδες λόγους. Να πάρει μια ανάσα, να πάρει έναν – δυο παίκτες, να κερδίσει χρόνο για την επιστροφή του Ιωαννίδη, να πάει να παίξει με τον Αγιαξ χωρίς το «πρέπει» πια, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κέφι και με θετική ενέργεια.

Ο Ολυμπιακός έτοιμος για το πιο ισορροπημένο ρόστερ με τρία «όπλα»Ο Ολυμπιακός τους… παρακολουθεί από μακριά. Και στα δικά μου μάτια πάει να χτίσει το σύνολο με την καλύτερη ισορροπία. Με αρκετούς παλιούς, αλλά και με φρέσκα πρόσωπα και με κάποιους νέους αν αξίζουν την ευκαιρία του Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός έχει τρία τρομερά όπλα: α) το «μαξιλαράκι» του Conference League αν ξεκινήσει με κάποιες στραβές και αποτυχίες σε πρωτάθλημα και Ευρώπη β) την απόλυτη εμπιστοσύνη και τον απόλυτο σεβασμό στη δουλειά και στην προσωπικότητα του προπονητή του γ) το χρόνο, τις διασυνδέσεις και το χρήμα για να φτιάξει το ρόστερ όπως θέλει. Δηλαδή, χωρίς πίεση για καλοκαιρινές προκρίσεις.

Αυτές οι «πολυτέλειες» έναντι των ανταγωνιστών του αυξάνουν και τις απαιτήσεις για ευστοχία στις μεταγραφές. Ειδικά, έτσι όπως διαμορφώνεται σιγά – σιγά το ρόστερ, ως προς τον αντικαταστάτη του Κάρμο. Δεύτερο φορ θα βρει σούπερ, δεν έχασε η Βενετιά βελόνι που αποχώρησε ο Μπρεθγουέιτ από τη στιγμή που ανανέωση ο Ελ Καμπί. «Δεκάρι» θα βρει (αν θέλει…). Εξτρέμ έχει Ζέλσον – Μασούρα, ο Ποντένσε μάλλον θα γίνει… «Βεζένκοβ», αν αποκτήσει έναν ικανό ακόμα θα ξεπεράσει σε ποιότητα και τον ΠΑΟΚ στις πτέρυγες. Προς το παρόν, σύννεφα δεν υπάρχουν στον Ολυμπιακό. Με τους πιτσιρικάδες και τους «παλιούς» ήταν ανώτερος και από τον Αγαιξ και από τη Μαλίν…