ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
06.12.2022 | 14:35
Ο Ματίας Αλμέιδα εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του για μεταγραφικές προσθήκες τον Ιανουάριο και το SPORT24 εξηγεί το γιατί.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του επί ολλανδικού εδάφους και μιλώντας ξεκάθαρα για μεταγραφές, ο Ματίας Αλμέιδα άνοιξε μια συζήτηση που για καιρό, λόγω της εξαιρετικής αγωνιστικής εικόνας της ΑΕΚ, είχε ξεχαστεί. Ωστόσο εκείνος και οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό δεν κάθονταν με σταυρωμένα χέρια.
Ο προπονητής, εν μέσω παιχνιδιών, συνέχιζε να παρακολουθεί παίκτες και τρεις διευθυντές (Άλβες, Κουχάρσκι, Κονέ) έκαναν ταξίδια και επαφές. Όσο η ομάδα βελτίωνε την εικόνα της στα γήπεδα τόσο ο Αργεντινός διαπίστωνε και τις ανάγκες της, εστιάζοντας στις θέσεις που η ΑΕΚ μπορεί (και πρέπει) να γίνει καλύτερη. Όλοι τριγύρω της άλλωστε, οι διεκδικητές του τίτλου, θα προχωρήσουν σε ενίσχυση.
Εκείνη πώς είναι δυνατόν να πει ότι όλα είναι καλά και ν’ αφήσει αυτό το θέμα στην άκρη; Στην πορεία, προέκυψαν κι ένα σωρό προβλήματα.
Ήδη, ενόψει της επιστροφής στη δράση (15/12 με Κηφισιά για το Κύπελλο, το πρώτο ματς), ο προπονητής θα στερηθεί των υπηρεσιών πολλών παικτών. Οι Ελίασον, Τσούμπερ, Άμραμπατ, Μοχαμάντι, Τζαβέλλας, Γαλανόπουλος και Φερνάντες δεν υπολογίζονται για τα τρία παιχνίδια μέχρι να αλλάξει ο χρόνος.
Το rotation έχει μικρύνει επικίνδυνα. Δεν ξέρουμε επίσης πότε θα επιστρέψει ο Βίντα, πότε θα μπει ο Γκατσίνοβιτς την ώρα που ο Σιμάνσκι πρέπει να πάρει χρόνο ξεκούρασης διότι, εξαιτίας του Μουντιάλ, δεν έχει σταματήσει να δουλεύει από το καλοκαίρι.
Τρεις οι θέσεις που διαπιστώνονται τα περισσότερα ζητήματα
Ο τρόπος δουλειάς του Αλμέιδα και παιξίματος της ΑΕΚ έχουν τόσο μεγάλη ένταση που είναι λογικό κατά καιρούς να φέρνουν στην επιφάνεια μυϊκά προβλήματα. Είναι οι παράπλευρες απώλειες μιας στοχευμένης στρατηγικής η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.
Από τη στιγμή ωστόσο που ο Αργεντινός δηλώνει ότι του αρέσει να δουλεύει με πολλούς παίκτες και μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι καταφέρνει με πολύ εύστοχο τρόπο να τους κουμαντάρει, τότε δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να δημιουργείται φόβος για διαταραχές στη χημεία του γκρουπ.
Από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε η βούληση για την απόκτηση ενός αριστεροπόδαρου κεντρικού αμυντικού πιο γρήγορου από τους υπάρχοντες προκειμένου να είναι ταιριαστός τόσο με τον Βίντα όσο και με τον Μουκουντί. Ο προπονητής διέκρινε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ότι θα μπορούσε να στηριχθεί στο Τζαβέλλα, κάτι που πλέον δεν ισχύει με δεδομένο ότι σε άμυνα με δύο στόπερ, ο Έλληνας διεθνής είναι η τέταρτη επιλογή.
Ποδοσφαιριστή χρειάζεται η ομάδα και στο αριστερό άκρο της άμυνας ειδικά στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο Μοχαμάντι θα χάσει αρκετά παιχνίδια. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι δύο Ιρανοί είναι επιπρόσθετα επιβαρυμένοι λόγω της συμμετοχής τους στο Μουντιάλ.
Ο Σιντιμπέ έχει την ικανότητα να καλύπτει τη θέση γιατί το έχει κάνει σε περίπου 90 επίσημα ματς στην καριέρα του, αλλά -όπως και να το κάνουμε- δεν είναι αριστερός μπακ.
Ανάγκη για μία επιπλέον προσθήκη δημιουργήθηκε και στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Ο Τσούμπερ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω της παρατεταμένης κακής φόρμας του αλλά και του τραυματισμού που τον άφησε ακόμα πιο πίσω, ενώ ο Άμραμπατ είναι μεγάλος σε ηλικία και πάντοτε θα λογίζεται ως μία εναλλακτική λύση.
Ο προπονητής θα ήθελε έναν ποδοσφαιριστή με ικανότητα να παίζει σε περισσότερες από μία θέσεις πίσω από τον επιθετικό περιοχής κι εκεί πλέον εντοπίζεται η έρευνα της ΑΕΚ.
Όλα όσα είπε ο Βαγγέλης Αρναούτογλου στο Show Must Go On