Οι συχνοί πονοκέφαλοι ενδέχεται να μην οφείλονται στην καθημερινή πίεση, αλλά σε ένα πρόβλημα που «κληρονομήσαμε» από τους προγόνους μας.
Η δυσπλασία Chiari και η σχέση με τους Νεάντερταλ«Το πρόβλημα ξεκινά όταν το σχήμα δεν ταιριάζει»Η κληρονομιά των Νεάντερταλ στον σύγχρονο κόσμοΥπάρχουν πολλά πράγματα που πιστεύουμε πως προκαλούν πονοκέφαλο: Από την κίνηση στον δρόμο μέχρι και την υπερβολική χρήση του κινητού. Έτσι πιστεύαμε τόσο καιρό. Ωστόσο, επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στους αρχαίους προγόνους μας.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα γονίδια των Νεάντερταλ μπορεί να είναι ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε έναν τύπο εγκεφαλικής δυσπλασίας που προκαλεί πονοκέφαλο.
Η δυσπλασία Chiari και η σχέση με τους ΝεάντερταλΗ δυσπλασία Chiari εμφανίζεται όταν το κάτω μέρος του εγκεφάλου εκτείνεται υπερβολικά προς το νωτιαίο μυελό και επηρεάζει περίπου 1/100 ανθρώπους. Στις ηπιότερες περιπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι αυτή η δυσπλασία εμφανίστηκε όταν ο Homo Sapiens διασταυρώθηκε με άλλα ανθρώπινα είδη στο μακρινό παρελθόν.
Δεδομένου ότι αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι είχαν διαφορετικά διαμορφωμένα κρανία, τα γονίδια που οδηγούσαν σε υγιή ανάπτυξη στο δικό τους είδος, μπορεί να προκαλούν δυσπλασίες στους σύγχρονους ανθρώπους. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolution, Medicine, and Public Health, οι ερευνητές ταυτοποίησαν τα γονίδια των Νεάντερταλ ως προέλευση αυτής της κατάστασης.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι η ηπιότερη μορφή της δυσπλασίας Chiari, γνωστή ως CM-I, θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στη διασταύρωση μεταξύ Homo sapiens και άλλων αρχαίων ανθρώπων.
Για να κατανοήσουν πώς μπορεί να μεταφέρθηκαν αυτά τα χαρακτηριστικά, μελέτησαν τα κρανία διαφόρων ανθρώπινων ειδών. Συγκρίθηκαν τρισδιάστατα μοντέλα 103 σύγχρονων ανθρώπων, με και χωρίς τη δυσπλασία Chiari, με οκτώ απολιθώματα αρχαίων ανθρωπίνων. Αυτά περιλάμβαναν τα κρανία του Homo erectus, του Homo Heidelbergensis και του Homo neanderthalensis (Νεάντερταλ).
Οι σύγχρονοι άνθρωποι με τη δυσπλασία CM-I είχαν διαφορές στη μορφή του εγκεφάλου, κυρίως στις περιοχές όπου ο εγκέφαλος συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη. Όμως, μόνο οι Νεάντερταλ είχαν παρόμοιο σχήμα κρανίου.
«Το πρόβλημα ξεκινά όταν το σχήμα δεν ταιριάζει»Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kimberly Plomp εξηγεί: «Οι Homo erectus και Homo heidelbergensis θεωρούνται πρόγονοι τόσο των ανθρώπων όσο και των Νεάντερταλ. Το ότι είναι πιο κοντά στα υγιή ανθρώπινα κρανία, κάνει τις ομοιότητες μεταξύ Νεάντερταλ και ανθρώπων με Chiari ακόμη πιο πειστικές».
Αν και η έρευνα δεν περιλάμβανε γενετική ανάλυση, η επιστήμονας υποστηρίζει ότι ορισμένα ανθρώπινα κρανία έχουν σχήμα που πιθανόν οφείλεται σε γονίδια Νεάντερταλ, και αυτά τα σχήματα μπορούν να οδηγήσουν σε δυσπλασία Chiari.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε Νεάντερταλ υπέφερε από συνεχείς πονοκεφάλους – αλλά αν ένας Νεάντερταλ είχε χαρακτηριστικά κρανίου πιο σύγχρονου τύπου, ίσως ο εγκέφαλός του να μην χωρούσε σωστά, όπως συμβαίνει και σε ορισμένους σημερινούς ανθρώπους.
Η κληρονομιά των Νεάντερταλ στον σύγχρονο κόσμοΟι Homo sapiens και οι Νεάντερταλ φαίνεται να διασταυρώθηκαν σε δύο μεγάλες περιόδους, η πρώτη πριν περίπου 250.000 χρόνια στη σημερινή Μέση Ανατολή, και για σχεδόν 200.000 χρόνια. Σήμερα, έως και 45% του πλήρους γονιδιώματος των Νεάντερταλ επιβιώνει στον σύγχρονο πληθυσμό, αλλά η κατανομή εξαρτάται από τη γεωγραφία.
Σε περιοχές όπως η Ανατολική Ασία, όπου το ποσοστό νεαντερταλικού DNA μπορεί να φτάνει έως και 4%, οι περιπτώσεις της δυσπλασίας Chiari ενδέχεται να είναι πιο συχνές, σε αντίθεση με την Αφρική όπου δεν υπήρχαν Νεάντερταλ. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και θεραπεία της δυσπλασίας Chiari, ή ακόμη και στην πρόληψή της.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ
Αυτή είναι η χειρότερη μέρα για χειρουργείο – Τι δείχνει μεγάλη επιστημονική μελέτηΤρομερό: Τύπος ξέχασε τη σύζυγό του σε βενζινάδικο και το συνειδητοποίησε 300 χιλιόμετρα μετάΗ πλουσιότερη χώρα στον κόσμο παρέχει δωρεάν συγκοινωνίες σε τουρίστες και κατοίκους (vid)